Nieuws/Financieel
1728741
Financieel

Nieuwe mri-scanner in aangename omgeving

Philips biedt patiënt rust met Rembrandt

Patiënten in het AMC kunnen tot rust komen met schilderkunst en klassieke muziek tijdens het ondergaan van een mri-scan.

Patiënten in het AMC kunnen tot rust komen met schilderkunst en klassieke muziek tijdens het ondergaan van een mri-scan.

Op een scherm kijken naar hoe een schilderij van Rembrandt wordt ingekleurd en tegelijkertijd luisteren naar muziek van Beethoven. Patiënten die onder de nieuwste mri-scanner van Philips liggen, kunnen dankzij de culturele meesterwerken bijna vergeten dat zij in het ziekenhuis zijn.

Patiënten in het AMC kunnen tot rust komen met schilderkunst en klassieke muziek tijdens het ondergaan van een mri-scan.

Patiënten in het AMC kunnen tot rust komen met schilderkunst en klassieke muziek tijdens het ondergaan van een mri-scan.

„Dit is een goed voorbeeld van hoe wij het comfort van de patiënt willen verbeteren. Philips is er echt een pionier in”, zegt business manager Jo Bostyn van Philips Benelux.

Philips-medewerkers in het Brabantse Best hebben acht jaar gewerkt aan het ontwikkelen van de nieuwe mri-scanner, die de naam Ingenia Elition 3.0T draagt. Het apparaat van Nederlandse bodem wordt donderdag gepresenteerd op het European Congress of Radiology in Wenen. Afhankelijk van de uitvoering hangt er een prijskaartje aan van €3 miljoen tot €8 miljoen per stuk.

Wereldprimeur

Het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam heeft de wereldprimeur en gebruikt de mri-scanner sinds kort als eerste. Volgens teamleider Raschel van Luijk van het AMC is er sprake van „een win-winsituatie voor iedereen”. Patiënten die onderzocht worden op een tumor, moesten voorheen 30 tot 45 minuten onder een mri-scanner liggen. De nieuwe machine van Philips is sneller en levert een tijdwinst op van maximaal 50%.

Omdat patiënten tijdens de mri-scan kunnen genieten van schilderijen uit het Rijksmuseum en rustgevende muziek van het Rotterdam Philharmonisch Orkest zijn zij kalmer en hoeft een scan ook minder vaak over te worden gedaan. „Daardoor kunnen wij op een dag meer mensen onder de scanner laten plaatsnemen. Maar waar wij regelmatig ook voor kiezen, is een extra scan maken zodat wij nog betere beelden van de patiënt krijgen”, aldus AMC-teamleider Van Luijk.

Wachtlijst gehalveerd

Het AMC beschikt over vijf mri-scanners: drie van Philips en twee van de Duitse branchegenoot Siemens. Dankzij de ingebruikname van de vijfde mri-scanner is de wachtlijst voor een niet-spoed-eisende scan in het Amsterdamse ziekenhuis gehalveerd tot 15 dagen. Het AMC voert jaarlijks 15.000 mri-scans uit.

Jaap Stoker, hoofd radiologie van het AMC, hoopt dat toekomstige mri-scanners nog sneller worden en minder lawaai maken. Het geluid van zo’n scanner klinkt namelijk dikwijls als een scheepshoorn. Volgens Philips wordt eraan gewerkt om de medische apparaten stiller te maken, maar is dit „een lastig fenomeen”.

Ambassadeur

Na de lancering in het AMC is het de bedoeling dat de nieuwe mri-scanner van Philips wereldwijd ook bij vele andere medische centra komt te staan. Conservator Pieter Roelofs van het Rijksmuseum verwacht dat de schilderkunst van Rembrandt ook patiënten in andere werelddelen zal boeien. „Rembrandt is onze ambassadeur. Hij spreekt mensen mondiaal aan.”

Patiënten kunnen bij een mri-scan echter ook kiezen voor 39 andere thema’s qua beeld. Daarbij valt te denken aan oceanen, panda’s en wilde bloemen.

Medische scanners zijn tegenwoordig goed voor circa 40% van de omzet van Philips. Het concern verdient eveneens veel geld met elektrische tandenborstels, ademhalingsapparatuur en scheerapparaten.