Financieel/Geld
1731003
Geld

IMF: omhoog met die lonen!

Amsterdam - De lonen in Nederland moeten harder omhoog. Dat vindt het Internationaal Monetair Fonds. Volgens de belangrijke internationale denktank moeten de vakbonden ook veel meer inzetten op loonsverhoging.

Onderzoeker Thomas Dorsey van het IMF wijst er tijdens een bezoek aan Nederland op dat de bonden zich nu vooral hard maken voor het regelen van meer vaste banen en betere werkomstandigheden. Wat betreft de lonen wordt te veel gekeken naar wat in andere landen gangbaar is, maar hier valt meer te halen.

Flexibilisering

Het Nederlandse bedrijfsleven doet het goed en de lonen kunnen dus best omhoog, aldus Dorsey. Anders dan de vakbonden vindt hij de trend van flexibilisering op de arbeidsmarkt juist een goede ontwikkeling.

Het IMF hamert er al langer op dat werknemers best wat meer mogen profiteren van het aantrekken van de economie. Dat kan de economische groei immers ook weer verder vooruit helpen. Daarnaast vindt het IMF het wenselijk als zelfstandigheden wat meer basale sociale verzekeringen zouden krijgen.

Kabinet

Over de plannen van het nieuwe kabinet is Dorsey erg te spreken. Wel ziet het IMF nog iets meer ruimte op de begroting voor maatregelen om de economie meer aan te jagen. Dat kan door wat meer geld te steken in bijvoorbeeld onderwijs. Ook zou de belasting op arbeid wat meer omlaag mogen.

Het IMF waarschuwt verder weer voor de „structurele zwakte” van de Nederlandse huizenmarkt. Die markt loopt vast door een gebrek aan betaalbare huurwoningen. En in de financiële sector zullen de buffers komende jaren verder uitgebouwd moeten worden. Daarnaast is het belangrijk dat er in Den Haag vaart wordt gemaakt met de hervorming van het pensioenstelsel, vindt het IMF.

Groei

De economische groei in Nederland was afgelopen jaar iets boven de 3 procent. Het IMF rekent min of meer op hetzelfde niveau in dit jaar. Uiteindelijk zal de groei hier wel iets gaan afzwakken. Dat heeft te maken met de impact van bepaalde overheidsmaatregelen en onzekerheden over de buitenlandse vraag naar Nederlandse producten en diensten.