Nieuws/Financieel
1731548996
Financieel

Zeldzame pariteit steeds dichter bij

Euro steeds goedkoper tegenover sterke dollar

Een euro kost mogelijk straks net zo veel als een dollar.

Een euro kost mogelijk straks net zo veel als een dollar.

Amsterdam - De euro staat op het punt om voor het eerste in twintig jaar qua waarde gelijk te zijn aan de dollar. De Europese eenheidsmunt zakte tot een vijfjarig dieptepunt van iets meer dan $1,03. Dat komt mede door een stormloop op de Amerikaanse munt die als veilige haven voor investeerders in roerige tijden wordt gezien.

Een euro kost mogelijk straks net zo veel als een dollar.

Een euro kost mogelijk straks net zo veel als een dollar.

Vooral de oorlog in Oekraïne zit de euro dwars. Verschillende kenners verwachten dat de munten dit jaar in waarde gelijk zullen staan (pariteit). De laatste keer dat de dollar en de euro evenveel waard waren was eind 2002.

„De euro zelf is op dit moment geen aantrekkelijke munt”, zegt Francesco Pesole, valutastrateeg bij ING. De bank handhaaft evenwel zijn officiële prognose voor de euro voor de komende zes maanden op $1,05. Pesole geeft toe dat pariteit waarschijnlijk is door de kracht van de dollar en schommelingen op de markt. De benarde situatie van de euro is voor een groot deel te wijten aan de sterke dollar. Die won nog eens extra aan waarde doordat de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve de rente sneller wil verhogen vergeleken met andere centrale banken. Dat beleggers kiezen voor veilig geachte investeringen zoals de dollar zorgt ervoor dat de munten nog sneller tot elkaar komen.

Ook zijn de vooruitzichten voor de Europese economie somberder geworden. Dat komt ook door de aanhoudende impasse over gasleveringen aan Europa door Rusland. Europa wil wel zonder Russisch gas, maar kan dat nu nog niet. Het Internationaal Monetair Fonds verlaagde onlangs zijn groeiprognose voor de eurozone dit jaar naar 2,8%.

Beleidsmakers van de Europese Centrale Bank (ECB) staan ondertussen voor de lastige opgave om enerzijds de inflatie te beteugelen en anderzijds de schade van renteverhogingen voor bepaalde lidstaten met grote schulden, zoals Italië, zo beperkt mogelijk te houden. De verwachting is dat de rente komende zomer wordt verhoogd. Maar anders dan in de VS zitten snelle vervolgstappen er niet in.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop