Nieuws/Financieel
1731618
Financieel

Belastingdienst in beroep

Fiscus vecht RaboLux-zaak uit tot de Hoge Raad

Amsterdam - De Belastingdienst gaat in cassatie in de verloren zaak tegen een vermeend zwartspaarder van de Rabobank in Luxemburg. De fiscus kreeg vorige week een tik op de vingers van het Gerechtshof van ’s-Hertogenbosch.

Het hof stelde dat de anonieme tipgever van de fiscus bij het verkrijgen van het bewijsmateriaal strafbare feiten heeft gepleegd, daarvoor bovendien werd betaald door de Belastingdienst en noemt dat in dit geval ontoelaatbaar. De rechter vond het kwalijk dat de fiscus informatie achterhield en daarmee het proces belemmerde.

Een woordvoerder zegt tegen deze krant: „De Belastingdienst is teleurgesteld over het oordeel van het hof. Uit het oordeel van het Hof blijkt dat de belastingplichtige een zwartspaarder is. We willen voorkomen dat mensen ongestraft wegkomen met zwartsparen. Daarnaast blijkt de informatie van de tipgever betrouwbaar. Om deze redenen willen we graag het oordeel van de Hoge Raad en gaan we in cassatie.”

Advocaat Mark Hendriks, die in deze zaak de vermeende zwartspaarder vertegenwoordigde, maakt zich geen zorgen om het beroep van de fiscus. „Politiek gezien denk ik dat de Belastingdienst niet anders kan. Er is een aantal handelingen van de fiscus pijnlijk aan het licht gekomen. En als je niet in cassatie gaat, laat je open dat je dat accepteert.”

Hendriks vervolgt: „Juridisch gezien zie ik het oordeel van de Hoge Raad met vertrouwen tegemoet. Het hof geeft een genuanceerd oordeel waar iedereen mee vooruit kan. Het geeft aan dat er best ruimte is voor de fiscus om met gestolen gegevens te werken. Maar als ze zoiets doen, moeten ze daar wel transparant over zijn. Ik denk dat geen enkele rechter het hiermee oneens kan zijn.”