Nieuws/Financieel
1732099839
Financieel

Dienstensector VS maakt duikvlucht door corona

Zoals min of meer werd voorspeld is de bedrijvigheid in de Amerikaanse dienstensector deze maand fors verzwakt in vergelijking met februari, zo kwam naar voren uit voorlopige cijfers van Markit.

De inkoopmanagersindex, de graadmeter voor de bedrijvigheid, kwam uit op een stand van 39,1 tegenover 49,4 in februari. Een stand boven 50 duidt op groei, daaronder op krimp. De Amerikaanse dienstensector trok lange tijd nog de kar, terwijl de industrie steeds verder afkoelde.

De Amerikaanse industrie hield nog aardig stand met een terugval naar 49,2 tegen 50,7 in februari. De consensus van economen lag op 44.

Net als in Europa zijn de beperkende maatregelen om het coronavirus terug te dringen steeds meer zichtbaar in de Amerikaanse economie. Vooral in de belangrijke Amerikaanse regio’ s New York en Californië doen steeds meer winkels de deuren dicht.

Naar verwachting zal de economie in de VS over het eerste kwartaal een flinke terugtrekkende beweging gaan maken vanwege de impact van het coronavirus. In het vierde kwartaal van vorig jaar was er nog een dikke plus.

Volgens Philip Marey, econoom bij Rabobank, is het geen verrassing dat de dienstensector veel zwaarder getroffen wordt getroffen door het coronavirus dan de industrie. „Vooral de malaise bij toerisme en horeca hebben er voor gezorgd dat het Markit-cijfer het laagste niveau ooit heeft aangetikt.”