Nieuws/Financieel
1733474404
Financieel

’Facebook-cryptomunt uit betaalautomaat’

’Facebook komt met eigen cryptomunt’

’Facebook komt met eigen cryptomunt’

Facebook komt later deze maand al met een eigen cryptomunt voor zijn 2,4 miljard gebruikers. De munt krijgt ook meer diensten en ondersteuning dan uit eerdere lekken over de Facebook GlobalCoin bleek.

’Facebook komt met eigen cryptomunt’

’Facebook komt met eigen cryptomunt’

Volgens The Informer zou Facebook aan een eigen betaalautomaat voor zijn GlobalCoin werken. Dollars of euro’s gaan erin, de cryptomunt komt eruit. De cryptomunt - die ook wel Libra of FB Coin is genoemd - is een stable coin: de prijs beweegt mee met bestaande valuta.

Eerder werd voorjaar 2020 als introductieperiode genoemd. Volgens het cryptoblog The Informer heeft Facebook na gesprekken met het ministerie van Financiën in de Verenigde Staten en de toezichthouder Commodity Futures Trading Commission (CFTC) obstakels voor invoering van de munt weten te overwinnen.

Facebook gebruikt in de VS al de mogelijkheid om via zijn berichtendienst Messenger via de app transacties tussen bekenden mogelijk te maken.

Daarmee zou topman Mark Zuckerberg een belofte van het ontwikkelaarscongres van in april waar maken. Toe zij hij dat „het net zo eenvoudig moet zijn om geld te versturen naar iemand als het nu is om een foto te versturen”.

Facebook is daarin voorbij gestreefd door de Chinese app WeChat. Ook Signal en Telegram zouden aan zo’n eigen crypto voor wat peer-to-peer betalingen heten werken.

Het zou met de betaling via Messenger veel mogelijkheden zien in opkomende markten waar velen geen bankrekening hebben. Facebook zou zijn cryptomunt daarom als eerste in India willen aanbieden.

Maar zekerheid is er niet. Tot nu toe waren toezichthouders zeer sceptisch over de uitrol van de als zeer beweeglijke munten. Munten als bitcoin werden bovendien veelvuldig in criminaliteit gebruikt voor witwasoperaties.

Ook Facebook zou met een omwisselaar komen, maar dan voor zijn eigen munt.

Ook Facebook zou met een omwisselaar komen, maar dan voor zijn eigen munt.

Werknemerskorting

Facebook wil via zijn eigen platform betalingen tussen de gebruikers onderling mogelijk maken. Ook als zij geen bankrekening hebben.

Medewerkers van het social netwerk krijgen korting als ze de munt gebruiken. Werknemers zouden zich ook volledig of deels in GlobalCoins kunnen laten uitbetalen.

De GlobalCoins worden in waarde gelijk gesteld aan de waarde van de individuele munten zoals de dollar of het gemiddelde van het mandje met harde valuta.

Gaat bijvoorbeeld de dollar omhoog, dan wordt ook GlobalCoin meer waard, en visa versa. Daarin lijkt de munt op de JPM Coin, de crypto van zakenbank JPMorgan.

Gekoppelde waarde

Dat moet voorkomen dat de munt extreem in waarde beweegt, zoals de bitcoin die in enkele maanden van $19.000 naar $3500 ging.

Intern zou de GlobalCoin als een groot testproject worden gezien, en niet als vervanger van de bitcoin of 1600 andere cryptomunten.

Topman Mark Zuckerberg zou werken aan een coalitie van ondersteunende bedrijven. Daaronder de gebroeders Winklevoss, grootbezitters van cryptomunten via hun platform Gemini. Zij vochten in het verleden een harde strijd uit met Facebook-topman Zuckerberg over het eigendomsrecht van het grootste sociale netwerk ter wereld.

Het volledige betalingsverkeer en de ondersteunende diensten zouden vervolgens ’onafhankelijk’ door een stichting worden beheerd. Elke transactie of ’node’ heeft dan de goedkeuring van de Foundation nodig.

Interne zorgen

Facebook zelf zou niet zelf het beheer van de GlobalCoin op zich willen nemen, het alleen mogelijk maken via zijn netwerk met 2,4 miljard gebruikers.

De introductie van de munt komt op een moment dat Facebook onder vuur ligt van toezichthouders wegens schending van de privacyregels.

Volgens The Information is Facebook intern verdeeld over het project. Oprichter-topman Mark Zuckerberg is voor, maar zijn financieel directeur en hoofd operationele zaken zouden meer dan sceptisch zijn over de invoering.