Nieuws/Financieel
1733722
Financieel

Vacaturerecord in zakelijke dienstverlening

Aantal vacatures zakelijke dienstverlening bereikt record.

Aantal vacatures zakelijke dienstverlening bereikt record.

Het aantal openstaande vacatures in de zakelijke dienstverlening bereikte in het vierde kwartaal van 2017 met 36.600 het hoogste punt in zeven jaar, terwijl het aantal faillissementen gestaag blijft dalen. De omzetgroei blijft met gemiddeld 5,8% op jaarbasis erg hoog

Aantal vacatures zakelijke dienstverlening bereikt record.

Aantal vacatures zakelijke dienstverlening bereikt record.

Dat blijkt uit vanochtend gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Reclame- en marktonderzoekbureaus kunnen dat groeitempo echter bij lange na niet bijhouden en hebben het nog steeds moeilijk.

De reclamebureaus boekten in het vierde kwartaal van 2017 2,4% meer omzet dan in dezelfde periode het jaar ervoor. Over heel 2017 pluste de omzet gemiddeld een half procentje op jaarbasis. Er gingen in de laatste drie maanden van afgelopen jaar twintig reclamebureaus failliet. Dat is een record sinds het vierde kwartaal van 2014.

Faillissementen

Marktonderzoeksbureaus zagen hun omzet met 1,3% stijgen. De groei in de sector holt daarmee achteruit. In de eerste drie maanden van 2017 zagen de opinieonderzoekers hun inkomsten nog met 5,4% stijgen.

De omzetontwikkeling van juridische en administratieve dienstverleners blijft ook achter bij de rest van de zakelijke dienstverleners. In tegenstelling tot het algemene beeld stijgt in deze sectoren ook het aantal faillissementen.

It-sector

De it-dienstverlening presteert met een gemiddelde omzetgroei van 6,1% over de periode oktober tot en met december 2017 al drie kwartalen achtereen beter dan de zakelijke dienstverlening.

Uitblinkers zijn hoveniers, schoonmaak- en uitzendbureaus. De uitzendbranche profiteert optimaal van de gestegen vraag naar personeel. De inkomsten van de arbeidsbemiddelaars groeiden 7%. Hoveniers en schoonmakers zagen hun omzet respectievelijk 7,1% en 6,8% stijgen.