Nieuws/Financieel
1733772
Financieel

Beperkte uitslagen op beurzen New York

New York - De aandelenbeurzen in New York lieten woensdag vrij beperkte uitslagen zien, na de stevige koersdalingen een dag eerder. Vooral de vrees voor sneller dan verwachte rentestappen zette de graadmeters op Wall Street dinsdag onder druk. Beleggers kregen onder meer bedrijfscijfers en een nieuwe raming van de economische groei in de Verenigde Staten te verwerken.

De leidende Dow-Jonesindex stond tussentijds een fractie in de plus op 25.417 punten. De breed samengestelde S&P 500 steeg 0,3 procent tot 2751 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq klom 0,5 procent tot 7367 punten.

Opmerkingen van de nieuwe Fed-voorzitter Jerome Powell in het Amerikaanse Congres over de verbeterde economische vooruitzichten en de toegenomen inflatie sinds december wakkerden dinsdag de rentevrees aan waardoor verliezen werden geleden tot 1,3 procent.

Bijgesteld

De groei van de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal van 2017 is een nieuwe raming naar beneden bijgesteld naar 2,5 procent op jaarbasis. Eerder werd nog een groei van 2,6 procent gemeld. Verder werd bekend dat de voorlopige woningverkoop in de VS in januari is gedaald naar het laagste niveau in ruim drie jaar vanwege een toenemend tekort aan betaalbare woningen en de stijgende hypotheekrentes en huizenprijzen. Daarnaast bleek dat de bedrijvigheid rond de stad Chicago in februari flink is afgezwakt.

Doe-het-zelfketen Lowe's verloor bijna 5 procent. Het bedrijf wist de omzet afgelopen kwartaal op te voeren, maar zette een lagere winst in de boeken. De grotere branchegenoot Home Depot won juist 0,5 procent. Kantoorartikelenhandelaar Office Depot ging ruim 7 procent omlaag na bekendmaking van resultaten.

Valeant

Farmaceut Valeant kelderde meer dan 10 procent onder druk van teleurstellende kwartaalcijfers en tegenvallende verwachtingen. Biotechnoloog Celgene ging ruim 8 procent onderuit. De Amerikaanse toezichthouder FDA heeft geen goedkeuring gegeven aan een experimenteel middel van Celgene tegen multiple sclerose.

De euro was 1,2202 dollar waard, tegen 1,2216 bij het slot van de beurshandel in Europa. De olieprijzen gingen omlaag na het bericht dat de Amerikaanse olievoorraden sterker zijn gegroeid dan voorspeld. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,6 procent tot 62,61 dollar en Brentolie daalde 0,9 procent tot 66,06 dollar per vat.