Nieuws/Financieel
1734490
Financieel

'Openingsverlies voor Damrak'

Amsterdam - De aandelenbeurs in Amsterdam begint donderdag naar verwachting met verlies aan de laatste maand van het eerste kwartaal. Ook elders in Europa zullen de beurzen lager openen. De stemming op de markt blijft terughoudend na de turbulente beursmaand februari. Op het Damrak verwerken beleggers de resultaten van chipbedrijf ASMI.

ASM International (ASMI) zag in het vierde kwartaal de instroom van nieuwe orders duidelijk groeien, terwijl de nettowinst sterk steeg door de verkoop van een deel van het belang in ASM Pacific Technologies (ASMPT). De toeleverancier aan de chipindustrie hoopt in 2018 sterker te kunnen groeien dan de markt.

Ahold Delhaize zal mogelijk bewegen op een advieswijziging. HSBC schroefde zijn aanbeveling op naar kopen na de sterke resultaten van het supermarktconcern een dag eerder.

Alfen

Laadpalenfabrikant Alfen liet weten de sprong naar Beursplein 5 te wagen. Eigenaar Infestos gaat bestaande stukken in Alfen verkopen aan beleggers. De aanbieding, notering en tijdspad van de beursgang zijn afhankelijk van de marktomstandigheden. Volgens topman Marco Roeleveld is het nu gezien de groeistrategie en het positieve marktperspectief het juiste moment om de stap naar de beurs te maken.

In Brussel opende Heineken-concurrent Anheuser-Busch InBev de boeken. De grootste bierbrouwer ter wereld maakte afgelopen jaar fors meer winst. Het bedrijf, dat goed is voor circa een derde van de wereldwijde bierproductie, profiteerde van hogere prijzen en de groeiende verkoop van zogeheten premiumbieren.

Carrefour

In Parijs staat Carrefour in de schijnwerpers. Het supermarktconcern zag in 2017 de omzetgroei afzwakken en leed een nettoverlies onder druk van afschrijvingen op de waarde van bezittingen. Het grootste supermarktbedrijf van Frankrijk heeft met name op de thuismarkt te maken met hevige concurrentie en een felle prijzenoorlog.

De Europese beurzen sloten woensdag met verlies. De AEX-index zakte 0,4 procent tot 535,58 punten en de MidKap verloor 0,2 procent tot 818,96 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt gingen 0,4 procent achteruit, Londen leverde 0,7 procent in.

Fors omlaag

De beurzen in New York gingen voor de tweede dag op rij fors omlaag. De Dow-Jonesindex eindigde 1,5 procent in de min op 25.029,20 punten. De brede S&P 500 daalde 1,1 procent en technologiegraadmeter Nasdaq zakte 0,8 procent.

De euro was 1,2205 dollar waard, tegen 1,2216 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,2 procent duurder op 61,77 dollar. Brentolie bleef ongewijzigd op 64,82 dollar per vat.