Nieuws/Financieel
1734540
Financieel

Meer winst Peugeot-maker ondanks verlies Opel

Parijs - Automaker PSA Group, de maker van onder meer Peugeot en Citroën, heeft afgelopen jaar meer winst gemaakt. Dit ondanks de mindere resultaten bij het onlangs overgenomen Opel. De Fransen zijn naar eigen zeggen hard aan de slag met het opkalefateren van het onlangs van General Motors overgenomen onderdeel.

Onder de streep resteerde voor PSA een bedrag van 1,9 miljard euro wat een stijging met 11,5 procent betekende ten opzichte van een jaar eerder. De omzet viel op jaarbasis ruim een vijfde hoger uit op 65,2 miljard euro.

De operationele winst steeg met bijna een kwart tot 4 miljard euro, na aftrek van een verlies van 157 miljoen euro in de laatste vijf maanden van het jaar bij Opel. PSA is momenteel in overleg met vakbonden over een reorganisatie bij Opel, dat al jaren rode cijfers schrijft.

Overbodige kosten

Bij de herstructurering van Opel kan PSA bogen op eerdere ervaringen, nadat de automaker zelf een aantal jaren rode cijfers schreef. Topman Carlos Tavares richtte zich op de meest winstgevende modellen en elimineerde overbodige kosten. Hij beloofde bij Opel een soortgelijke handelswijze te zullen hanteren.

Opel moet volgens het bedrijf in 2020 weer winstgevend zijn. De kosten bij het onderdeel moeten met 1,1 miljard euro omlaag, geholpen door bundeling van krachten op het gebied van productie, onderzoek en inkoop. Opel en Vauxhall gaan zich vooral op elektrische en hybride auto's richten.