Nieuws/Financieel
1734871
Financieel

Column: Tijd om vallend mes Wereldhave op te vangen?

Wereldhave-topman Dirk Anbeek

Wereldhave-topman Dirk Anbeek

Het aandeel Wereldhave is de laatste weken een veelbesproken onderwerp. Is het al tijd om in het vastgoedfonds te stappen? Of heeft winkelvastgoed de beste tijd gehad? Middels opties is het mogelijk om in deze roerige tijd op een mooi niveau in te stappen.

Wereldhave-topman Dirk Anbeek

Wereldhave-topman Dirk Anbeek

Het is even wennen voor beleggers, het aandeel Wereldhave. Het aandeel dat normaliter degelijk presteert, jaarlijks een mooi dividend uitkeert en nauwelijks de nieuwskoppen van de krant bereikt, staat al wekenlang in de schijnwerpers.

Strijd tussen voor- en nadelen

Analisten vallen over elkaar heen met doemvoorspellingen of juist koopadviezen voor hét bijkoopmoment.

Enerzijds staan de vastgoedaandelen wereldwijd onder druk door de oplopende rentes op de kapitaalmarkt. Voor Wereldhave is de koersdruk nog heviger vanwege de opkomst van webwinkels. Wereldhave beheert, met alle respect, voornamelijk winkelvastgoed op B-locaties. Juist winkeliers op deze minder populaire locaties zijn steeds vaker genoodzaakt hun deuren te sluiten, wat weer tot minder huuropbrengsten leidt voor Wereldhave.

Met de recente publicatie van de kwartaalcijfers werd dit pijnlijk duidelijk. Het bedrijf heeft een groot bedrag opzij gezet om de huidige winkelcentra op te knappen en dus klaar te maken voor de toekomst. Op zich geen slecht verhaal, alleen het maakt dus wel duidelijk dat het vastgoed op dit moment dus ondermaats presteert. Wereldhave is zich ervan bewust dat er flinke kosten gemaakt moeten worden om de inkomsten niet nog verder te zien dalen. Extra pijnlijk was het feit dat Wereldhave het dividend met ruim 10% verlaagde.

Als we de koersgrafiek bekijken is het duidelijk dat het op dit moment alles behalve weelde is voor beleggers in Wereldhave. Terwijl het aandeel eind januari nog boven een koers van €41 noteerde, is hier nu nog slechts €30 van over. Een groot deel van de ellende is dus ingeprijsd zou je kunnen stellen.

Anderzijds, ondanks de vrij heftige dividendverlaging van 12%, heeft de koersdaling ervoor gezorgd dat het huidige dividendrendement op een hoog niveau is gebleven. Tegen de huidige koers kunnen beleggers een jaarlijks rendement van ruim 8% bijschrijven. Uiteraard ervan uitgaande dat Wereldhave in de komende periode niet nogmaals de dividenduitkeringen verlaagt.

Dit in combinatie met het feit dat het bedrijf gezien de intrinsieke waarde van het vastgoed op dit moment zeer goed geprijsd is, maakt het een populair onderwerp onder analisten.

Aan de ene kant dus de doemvoorspellingen dat winkelvastgoed zijn beste tijd achter zich heeft gelaten, aan de andere kant de aantrekkelijke waardering en hoog dividendrendement.

Of u het aandeel Wereldhave een geschikt aandeel vindt om op dit moment in te stappen, laat ik aan uw eigen beleggingsfantasie over. Wel heb ik nog een manier op een lager niveau in te stappen middels opties.

Putopties schrijven

Zo ontvangt u voor het schrijven van de optie met uitoefenprijs €29 en expiratie in april 2018 een premie van €0,50. Met het schrijven van één optie is het mogelijk om 100 aandelen Wereldhave aan te schaffen tegen een effectieve koers van €28,50. Hiervoor is het uiteraard wel noodzakelijk dat het aandeel op expiratie onder een koers van €29 noteert.

Noteert het aandeel op nagenoeg dezelfde koers of weet het zelfs iets te herstellen richting expiratie, dan loopt de geschreven putoptie waardeloos af. In dat geval steekt u de ontvangen premie dus in uw zak en is dat gelijk uw winst.

Kortom, vindt u het lastig om de bodem in het aandeel Wereldhave exact te voorspellen, maar wilt u wel graag instappen rond deze niveaus? Dan is dit wellicht een manier om in te spelen op de koers van Wereldhave. Zo ziet u maar weer hoe het schrijven van opties niet altijd risicovoller hoeft te zijn dan het kopen van aandelen.