Nieuws/Financieel
1734968
Financieel

Column: Alle hens

Vaak kunnen we leren van de geschiedenis bij het bepalen van de koers voor de toekomst. Een toekomst die we in mijn ogen minder moeten voorspellen maar zelf kunnen creëren.

Het ontstaan van het gebied Holland heeft volgens sommige historici de oorsprong te danken aan eerdere namen die duiden op hetzelfde gebied Holzland of Houtland. De toegang tot hoogwaardig hout wat net buiten de moerassige kust groeide, gaf ons de mogelijkheid om schepen te bouwen.

In kwaliteit en kwantiteit hoorden we bij de maritieme koplopers van de wereld. Door deze schepen te combineren met de enorme handelsgeest van de ’Hollanders’ konden in de Gouden Eeuw organisaties als de VOC ontstaan. Hoewel we op het gebied van mensenrechten en ethiek in die tijd behoorlijke steken hebben laten vallen, zie je de grandeur van toen nog terug in de architectuur van onze grote steden, de kust en cultuur.

Het lijkt wel of de geschiedenis in de maritieme sector zich de komende jaren gaat herhalen. De sector is namelijk onderweg naar een nieuw tijdperk. Een tijdperk waarin schepen op schone energie varen, autonoom en digitaal. Een tijdperk waarin fossiele brandstoffen niet meer meedoen. Minister Cora van Nieuwenhuizen en vertegenwoordigers uit de sector zette recent gezamenlijk een handtekening onder het Werkprogramma Maritieme Strategie. Om de klimaatdoelen te halen, zal men nog meer moeten gaan inzetten op het elektrificeren van de vloot. De binnenvaart moet in 2030 een CO2-besparing van 49% laten zien en in 2050 helemaal klimaatneutraal zijn. Ik verwacht dat het met deze spirit en de komst van nieuwe (waterstof)technologieën beduidend sneller gaat.