Nieuws/Financieel
1736537
Financieel

’VS rolt fraudeurs crowdfunders op’

De Amerikaanse toezichthouder SEC gaat hard ingrijpen in de markt van ico’s, crowdfundacties in ruil voor digitale munten zoals bitcoins. Daarover bericht de Wall Street Journal.

De Securities and Exchange Commission waarschuwde eerder voor misbruik en lucht in financieringen. Het aantal ico’s neemt stormachtig toe. Sommige zogeheten initial coin offerings kennen geen enkel bedrijfsmodel, andere initiatiefnemers gingen er met het geld vandoor.

Ico’s vallen niet onder regulier beurstoezicht. De SEC wil meer inzicht in het bedrijfsmodel en de orders voorafgaand aan de ico’s om te voorkomen dat snel webbedrijfjes worden opgezet die snel cashen maar geen enkele economische bijdrage leveren.

Telegram-ico

De markt van ico’s is $6,5 miljard groot. Onder andere chatdienst Telegram haalt via een ico geld op in ruil voor uitgifte van zogeheten tokens. De SEC-topman stelt dat elke token gelijk is aan een aandeel.

John Reed Stark, een voormalig SEC-medewerker, waarschuwt bedrijven al dat zij regels voor aandelentransacties overtreden. De SEC zou snel gaan optreden, voorspelde hij vorige maand.

De waakhond zou zich eerst op het laaghangende fruit richten, bedrijven die heel zichtbaar zijn en snel aan te pakken, met groot effect voor deze markt.

In Nederland vroeg de Tweede Kamer onlangs om meer regelgeving voor uitgifte van cryptomuten en de ico’s.