Nieuws/Financieel
1737076
Financieel

’Lagere opening beurzen New York’

De beurzen in New York lijken donderdag op de eerste handelsdag van de beursmaand maart licht in de min te gaan openen, waarmee de koersverliezen van de voorgaande dagen verder worden uitgebouwd. Wederom staat Fed-voorzitter Jerome Powell in de schijnwerpers omdat hij opnieuw gaat getuigen in het Amerikaanse Congres. Ook zijn er flink wat macro-economische gegevens en wat bedrijfsresultaten.

Dinsdag verscheen Powell ook al in het Congres. Zijn opmerkingen over de verbeterde economische vooruitzichten en de oplopende inflatie zorgden voor hernieuwde nervositeit over snellere rentestappen door de koepel van Amerikaanse centrale banken. Daardoor gingen de graadmeters op New York dinsdag en woensdag behoorlijk onderuit. Ook over de hele maand februari zorgde de rentevrees voor veel turbulentie op de beurzen. Er kwam een einde aan tien maanden van winsten op rij voor Wall Street.

Op economisch gebied kwamen voorbeurs gegevens naar buiten over de uitkeringsaanvragen en de consumentenbestedingen in de VS. De uitkeringsaanvragen gingen vorige week met 10.000 omlaag naar het laagste niveau sinds 1969. De uitgaven van Amerikaanse consumenten stegen in januari met 0,2 procent op maandbasis zoals was verwacht door economen.

Kort na opening wordt informatie gemeld over de bedrijvigheid in de Amerikaanse industrie en de bouwuitgaven. Daarnaast komen er gegevens over de Amerikaanse autoverkopen.

Aan het bedrijvenfront zal de aandacht uitgaan naar onder meer elektronicaketen Best Buy. Die kwam met beter dan verwachte resultaten en verwachtingen en staat flink in de plus voorbeurs. Ook softwarebedrijf Salesforce meldde meevallende cijfers en staat ook voor een positief begin. Andere ondernemingen met cijferpublicaties zijn bioscoopketen AMC Entertainment en levensmiddelenproducent Pinnacle Foods.

Biotechnoloog Novavax lijkt een mooie koerssprong te gaan maken na positieve resultaten in vroege testen met een vaccin tegen griep.

De aandelenmarkten op Wall Street eindigden woensdag in het rood. De Dow-Jonesindex eindigde 1,5 procent lager op 25.029,20 punten. De brede S&P 500 daalde 1,1 procent tot 2713,83 punten en technologiegraadmeter Nasdaq zakte 0,8 procent tot 7273,01 punten.