Nieuws/Financieel
1737231
Financieel

Schrik op Wall Street over actie Trump

Na de stevige verkoopdruk in voorgaande handelsdagen moesten de Amerikaanse beurzen op de eerste handelsdag van maart opnieuw flink terrein prijsgeven.

De Dow Jones-index sloot 1,7% lager op 24608,98 punten. Technologiebeurs viel 1,3% terug naar 7180 punten. De S&P500 dook 1,3% omlaag naar 2677 punten.

Beleggers in de VS kropen verder in hun schulp na de nieuwe getuigenis van Fed-voorzitter Jerome Powell in het Amerikaanse Congres. De zorgen over de onverwachtse aankondiging van president Trump om een importheffing op buitenlands staal in te gaan voeren, deden de koersen ook geen goed.

De grondstofgerelateerde aandelen werden gevraagd in reactie op de bekendmaking van Trump om voor buitenlands staal een tarief van 25% op te leggen en voor aluminium een tarief van 10%. Aluminiumproducent Alcoa dikte 0,2% aan, terwijl staalconcern United States Steel 5,8% in waarde steeg.

Dinsdag verscheen Powell al in het Congres. Zijn opmerkingen over de verbeterde economische vooruitzichten en de oplopende inflatie zorgden voor hernieuwde nervositeit over snellere rentestappen door de koepel van Amerikaanse centrale banken. Ook over de hele maand februari zorgde de rentevrees voor veel turbulentie op de beurzen.

Autoconcern GM leverde 4% in na een behoorlijke daling van de verkoop in de VS vorige maand. Ook Ford (-3,1%) en Fiat Chrysler (- 2,8%) zagen de verkopen dalen.

De olieprijs in de VS viel licht terug, maar bleef boven de $61 per vat. Oliefonds Chevron pluste 0,1%, terwijl branchegenoot Exxon Mobil 0,7% zakte.

Retailer Best Buy kreeg er 4% bij na beter dan verwachte resultaten.