Nieuws/Financieel
1737881452
Financieel

Besi ziet omzet flink stijgen door Chinese vraag

DUIVEN (AFN/Redactie DFT) - BE Semiconductor Industries (Besi) heeft zag in het afgelopen kwartaal de vraag uit China duidelijk aantrekken. Op de beurs steeg het aandeel bijna 3%.

De toeleverancier aan de chipsector meldde bij de publicatie van de kwartaalcijfers een stijging van de omzet met 34 procent in vergelijking met het eerste kwartaal van 2020. Op jaarbasis groeiden de opbrengsten met 36 procent.

Het orderboek van het bedrijf is een kleine 15 procent kleiner geworden ten opzichte van het eerste kwartaal. Dat komt volgens Besi door een lagere vraag naar geavanceerde mobiele toepassingen in het algemeen.

Onder de streep hield de onderneming een winst van 39,8 miljoen euro over. Dit betekende een stijging van 186 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020. Op jaarbasis viel de winst 110,6 procent hoger uit.

Besi schat in dat de omzet onder meer door seizoensinvloeden in het derde kwartaal tussen de 10 procent en 25 procent daalt ten opzichte van het tweede kwartaal. De onderneming is ook voorzichtig met zijn prognose vanwege de onzekerheid die wordt veroorzaakt door het coronavirus.

"Verrassend goede kwartaalresultaten"

Dit vindt DFT-verslaggever Theo Besteman:

„De op wendbaarheid ingerichte organisatie van Besi bewijst opnieuw zijn kracht. Het bestuur toont kwartaalresultaten die positief afsteken in een al goed presterende sector. De omzet zit ruim aan de bovenkant van de verwachtingen. De brutomarge van 60% verrast, net als de nettowinst. Besi is zeer duidelijk over het door de coronacrisis aangetaste derde kwartaal, met een omzetafname van 10 tot 25%, kwartaal op kwartaal. De financiële aanpak geeft hoop voor het lastige najaar. De orderstroom herstelt beperkt, weer kwartaal op kwartaal, maar de eerdere investeringen die ceo Blickman inzette in het zich nu herstellende China betalen zich wederom uit.”

@theobesteman op Twitter