Nieuws/Financieel
1738045
Financieel

Autoverkopen in VS zakken weg

Detroit - De verkopen van de grote autofabrikanten General Motors (GM), Ford Motor en Fiat Chrysler op de Amerikaanse thuismarkt zijn in februari gedaald. Vooral voor GM en Ford ging de verkoop behoorlijk omlaag in de Verenigde Staten.

GM, de grootste Amerikaanse autofabrikant, zag de verkoop met 6,9 procent krimpen in vergelijking met een jaar eerder tot bijna 221.000 voertuigen. Voor nummer twee Ford was sprake van een daling met 6,8 procent tot ruim 193.000 wagens. Fiat Chrysler hield de schade beperkt tot een min van 1 procent op bijna 166.000 auto's.

Buitenlandse autobedrijven hadden een wisselende maand. Zo ging de verkoop van het Japanse Nissan met 4,3 procent omlaag en bij Honda met 5 procent. Volkswagen deed het wel goed met een plus van 6 procent, net als Toyota dat de verkoop met 4,5 procent opschroefde.

De autoverkoop in de VS staat mede onder druk door de stijgende rentetarieven waardoor het duurder wordt om een autofinanciering af te sluiten. Vorig jaar liet de Amerikaanse autoverkoop de eerste daling zien sinds de financiële crisis.