Nieuws/Financieel
1738201037
Financieel

Goud en olie duurder door spanningen Iran-VS

SINGAPORE (ANP/BLOOMBERG) - De goud- en olieprijs zijn maandag verder gestegen. Het edelmetaal ging naar het hoogste niveau in meer dan zes jaar, aangejaagd door de oplopende spanningen in het Midden-Oosten.

De prijs voor een vat Brentolie stond 2,4 procent hoger op 70,26 dollar. De spanningen liepen in het weekend verder op. De Amerikaanse president Donald Trump dreigde met vergelding indien Iran „iets zou ondernemen.”

Iran zwoer opnieuw wraak te zullen nemen voor de dodelijke aanslag op Soleimani. Aanvallen op Saudische olievelden zouden het olieaanbod ernstig kunnen verstoren. Ook bestaat de vrees dat Iran olietankers in de Perzische Golf gaat aanvallen als vergelding voor de dood van de generaal.

Goud wordt in onrustige tijden op de financiële markten vaak beschouwd als een veilige haven.

De prijs van een troy ounce goud (31,1 gram) steeg op de termijnmarkt in Singapore tot wel 1588 dollar, wat het hoogste punt sinds april 2013 was. Ook de prijzen van andere edelmetalen zoals palladium, platina en zilver zaten in de lift. Beleggers zijn nerveus na de dood van een hoge Iraanse generaal bij een Amerikaanse luchtaanval vrijdag. De Verenigde Staten en Iran hebben over en weer dreigementen geuit.

De goudprijs is nog wel een eind verwijderd van het hoogste niveau ooit. Dat niveau werd in september 2011 bereikt, met een goudprijs van meer dan 1900 dollar. Toen was er ook grote onzekerheid op de financiële markten.