Nieuws/Financieel
1738645
Financieel

Trump voert importheffing op staal in

De Amerikaanse president Donald Trump

De Amerikaanse president Donald Trump

De Verenigde Staten gaan vanaf volgende week importheffingen opleggen voor buitenlands staal en aluminium.

De Amerikaanse president Donald Trump

De Amerikaanse president Donald Trump

President Donald Trump kondigde een tarief van 25% aan voor staal en 10% voor aluminium. Dit vertelde de Amerikaanse president donderdag aan de bazen van de Amerikaanse staalindustrie.

Met de heffingen wil Trump de Amerikaanse staal- en aluminiumindustrie een steun in de rug geven. Volgens de president is die industrie al tientallen jaren oneerlijk behandeld door andere landen. ,,U krijgt voor het eerst een bescherming en voor een lange tijd’’, vertelde Trump hen.

Miljoenen banen

Eerder tweette Trump al ’dat onze staal en aluminium industrie (en veel andere industrieën) de laatste decennia zijn gedecimeerd ten gevolge van oneerlijke handel en slechte politiek. Wij willen vrije, eerlijke en slimme handel’, aldus de President.

Cfo Felipe Dutra van AB inbev, de grootste brouwer ter wereld, waarschuwde Trump donderdag dat het voornemen om de aluminiumprijzen te verhogen duizenden Amerikaanse banen gaat kosten en de kosten voor de Amerikaanse bierbrouwers met miljoenen dollars zal verhogen. Ongeveer 2 miljoen werknemers zijn afhankelijk van de Amerikaanse brouwers’’, waarschuwde Dutra. Hij verzocht Trump af te zien van de heffingen.

Handelsoorlog

Hij was niet de enige. Veel buitenlandse delegaties, onder wie de Mexicaanse minister van economie, hebben de laatste tijd hun bezorgdheid uitgesproken. Ook zijn niet alle leden van de Republikeinse partij blij met de maatregel. Zij vrezen dat die heffingen van andere landen zal uitlokken en de prijzen van consumptiegoederen zal laten stijgen.

De actie van Trump is niet van gevaar ontbloot. Hij riskeert een handelsoorlog met China, de grootste producent van staal en aluminium in de wereld. China denkt na over heffingen op sorghum en sojabonen, waar Amerikaanse boeren niet blij van zullen worden.