Nieuws/Financieel
1739346
Financieel

Fietsverkoop in 2017 voor eerst weer gestegen

De fiets zit weer in de lift. Na jaren van daling steeg het aantal verkochte rijwielen vorig jaar met een kleine 30.000 exemplaren tot 957.000 stuks. Bovendien nam de totale omzet voor het vijfde opeenvolgende jaar toe tot een recordomzet van 976 miljoen euro.

Dat blijkt uit cijfers van RAI Vereniging en BOVAG die vandaag naar buiten zijn gebracht.

E-bikes

De populariteit van de fiets is vooral te danken aan de voortdurende groei van het aandeel e-bikes. Ook in 2017 nam het aantal elektrische rijwielen weer met bijna 9 procent toe tot 294.000 stuks. "Dat betekent dat bijna een derde van alle nieuwe fietsen er één is met trapondersteuning", zegt Floris Liebrand van RAI Vereniging.

Na het verkoopniveau van 1,4 miljoen exemplaren in 2007 daalde de verkoop van nieuwe fietsen jaar op jaar, maar dankzij de alsmaar groeiende populariteit van e-bikes is de dalende lijn vorig jaar een halt toegeroepen. Liebrand: "In vergelijking met tien jaar geleden worden er nu bijna 3,5 keer meer elektrische rijwielen verkocht. In 2007 waren dat er namelijk nog 89.000. Nu in bijna elke fietscategorie varianten met elektrische ondersteuning beschikbaar zijn, genereert de branche meer dan de helft van de omzet zelfs uit de verkoop van e-bikes."

De groeiende verkoop van elektrische fietsen gaat voornamelijk ten koste van de hybride en de 'gewone' stadsfiets, hoewel dat rijwiel met een marktaandeel van 42 procent (399.000 exemplaren) nog altijd veruit het populairst is. Het gemiddelde bedrag dat wordt besteed aan een nieuwe fiets gaat ook steeds verder omhoog. Vorig jaar lag die met 1020 euro een tientje hoger dan het jaar ervoor, toen voor het eerst de magische grens van 1000 euro werd doorbroken.

Supersnel

Opvallend is ook de verkoop van speed pedelecs. Die groeide vorig jaar naar 4572 stuks, ten opzichte van 3576 stuks in 2016. Deze toename is vooral toe te schrijven aan een stijging van de zakelijke markt voor mobiliteitsproducten en registraties van voorraden", weet Tom Huyskens van de BOVAG, die zegt dat er nu in totaal 9500 van deze supersnelle elektrische rijwielen - die de 45 km/u kunnen aantikken - rondrijden.

"Overigens tellen we in ons land op dit moment 22,8 miljoen fietsen, waarvan er 1,9 miljoen elektrisch zijn. Het gemiddeld aantal rijwielen per huishouden bestaat dus uit drie exemplaren en daarmee zijn we als Nederland zo'n beetje koploper in de wereld", weet Huyskens.