Nieuws/Financieel
1742088287
Financieel

Kunstmestfabrikant OCI profiteert van duur gas en graantekort; aandeelhouder spekkoper

Fabriek OCI in Geleen

Fabriek OCI in Geleen

Geleen - OCI belooft zijn aandeelhouders fors te belonen na een uitstekend derde kwartaal. De hoge gasprijzen in Europa en de beperkte graanvoorraden stuwen de omzet, bedrijfsresultaat en de nettowinst

Fabriek OCI in Geleen

Fabriek OCI in Geleen

OCI’s omzet kwam in het derde kwartaal uit om $2,3 miljard, een stijging van 52% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het aangepaste bedrijfsresultaat (ebitda) steeg 92% tot $962 miljoen. De nettowinst vervijfvoudigde zowat, van $57 miljoen in het derde kwartaal van 2021 naar $257 miljoen in afgelopen driemaandsperiode van dit jaar.

Aandeelhouders zullen profiteren van de sterke resultaten, belooft ceo Ahmed El-Hoshy van de de aan de Amsterdamse beurs genoteerde kunstmestproducent. OCI keert april 2023 een tussentijds dividend uit van €3,50 per aandeel.

Paaien

OCI paaide al eerder zijn aandeelhouders. Eerder dit jaar kregen zij ook al tussentijds dividend van €1,45 uitgekeerd vanwege de goede resultaten over de tweede helft 2021.

In zijn prognose is El-Hoshy positief. Het gebrek aan aanbod van stikstof zorgt ervoor dat OCI tenminste tot 2024 goede resultaten laat zien.