Nieuws/Financieel
1742229825
Financieel

Apple wint belastingzaak tegen Brussel

De Europese Commissie heeft in 2016 onterecht de Ierse regering gelast 13 miljard euro aan achterstallige vennootschapsbelasting van Apple te vorderen. Dat heeft het Gerecht van de Europese Unie woensdag bepaald.

Brussel stelde destijds dat Ierland verboden belastingvoordelen aan het Amerikaanse techbedrijf had toegekend, en daarmee ongeoorloofde staatssteun had gegeven. Ierland en Apple eisten nietigverklaring van dit besluit bij het Gerecht van de Europese Unie, onderdeel van het Europees Hof van Justitie. De Europese Commissie kan in beroep gaan tegen het vonnis van vandaag.

Belastingafspraken

In 2014 stelde de Europese Commissie een onderzoek in naar vermeende voordelige belastingafspraken met de Amerikaanse techreus in Ierland. Ze concludeerde in 2016 dat het bedrijf gedurende vele jaren beduidend minder belasting hoefde te betalen dan andere bedrijven. Het ging om twee belastingdeals (’rulings’) uit 1991 en 2007 met de in Ierland gevestigde dochters Apple Sales International en Apple Operations Europe. Volgens EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) hoefde Apple daardoor jarenlang nauwelijks iets over de Europese winst af te dragen, tot slechts 0,005 procent in 2014. Ze droeg Dublin op het bedrag dat volgens Brussel normaal gesproken had moeten worden betaald, 13 miljard euro, alsnog te innen, plus rente.

Dat weigerden de Ieren en ze stapten naar de Europese rechter. Ook Vestager deed dat. In 2018 kwamen alle partijen overeen het geld op een geblokkeerde rekening te storten, in afwachting van de uitspraak van het Gerecht. Daar staat nu 14,3 miljard euro op.

’Niet aangetoond dat Apple is voorgetrokken’

Het Gerecht, onderdeel van het Europees Hof van Justitie, stelt vandaag in zijn uitspraak dat Brussel niet heeft aangetoond dat de twee Apple-bedrijven door de Ierse fiscus zijn voorgetrokken en ook niet dat het belastingvoordeel 13 miljard euro bedroeg.

De uitspraak is een zware klap voor de Europese Commissie, die ook al in twee andere belastingzaken geen gelijk kreeg van de EU-rechters. Zo vernietigden ze in september het besluit dat Nederland ruim 25 miljoen euro belasting moest navorderen van de Amerikaanse koffieketen Starbucks. Wel won de Europese Commissie een zaak over belastingafspraken van Fiat Chrysler met de Luxemburgse fiscus.

Vestager verklaart de uitspraak te gaan bestuderen voor ze over „nadere stappen” besluit. Ze wijst erop dat het gerecht in eerdere uitspraken heeft bevestigd dat lidstaten bij hun belastingwetgeving de Europese staatssteunregels moeten respecteren. Ook geeft de commissie het gevecht tegen „agressief fiscaal beleid” niet op, schrijft Vestager.

Apple verwelkomt de uitspraak en verklaart tegenover persbureau Bloomberg dat de iPhone-producent „de afgelopen tien jaar wereldwijd meer dan 100 miljard dollar aan vennootschapsbelasting heeft betaald en tientallen miljarden aan andere belastingen.” Het Ierse ministerie van Financiën verklaart dat Ierland „altijd duidelijk is geweest dat er geen speciale behandeling was” voor de twee Apple-dochters.