Financieel/Nieuws
1743323
Nieuws

’Markten gaan nog steeds omhoog’

Hoewel de aandelenbeurzen sinds eind januari stevige onderuit zijn gegaan, richt het Dutch Darlings Fund de blik nog altijd omhoog. „Statistisch gezien is de kans 70% dat de aandelenkoersen in de komende maanden gaan stijgen.”

Dit meldt fondsmanager Frans Schreiber van Dutch Darlings Fund, dat evenals marktneutrale fondsen zowel long als short kan gaan. Maar het de laatste jaren uitstekend presterende fonds kiest altijd heel duidelijk positie en dat is nog altijd long.

Dat wil niet zeggen dat Schreiber de recente neergang van rond de 10% op de wereldwijde aandelenbeurzen als een gezonde, normale correctie ziet. „Vooral de snelheid was een maand geleden bijzonder. We hebben dit sinds de krach in 1987 niet meer gezien.”

Zijn systeem dat gebaseerd is op behavioral finance en inspeelt op het irrationeel handelen door beleggers, wijst erop dat de markten nog altijd stijgen. „Dat geldt voor de VS, China en Japan. Europa blijft wel achter. Ik kijk daarbij naar diverse indicatoren, die uitvoerig getest zijn. Natuurlijk kan de situatie binnenkort veranderen, maar de kans is nu 70% dat de markten de weg omhoog zullen vervolgen.”

Het Dutch Darlings Fund belegt uitsluitend in grote en middelgrote Nederlandse beursfondsen. In portefeuille zitten nu onder meer ASML, ArcelorMittal, ING en AMG. Shortkandidaten ontbreken. Wel heeft het fonds sinds de eerste harde klap op Wall Street het neerwaartse risico deels afgedekt.