Financieel/Geld
1744166
Geld

Onderzoek: ceo word je door te slapen

Hier ligt er ook een aan zijn carrière te werken.

Hier ligt er ook een aan zijn carrière te werken.

Amsterdam - Een succesvolle loopbaan begint in bed. Wie meer slaapt, heeft meer kans om op te klimmen, concluderen Amerikaanse onderzoekers uit de slaapgegevens van liefst 35.000 leiders.

Hier ligt er ook een aan zijn carrière te werken.

Hier ligt er ook een aan zijn carrière te werken.

Hoe hoger iemand in een organisatie zit, hoe meer uren die in bed doorbrengt, blijkt uit de slaapenquêtes.

Discipline

Volgens de onderzoekers van Potential Project, een bedrijf dat trainingen verzorgt op basis van mindfulness, is het niet zo dat leiders meer tijd hebben om te slapen. Het werkt juist andersom: de leiders hebben hun hele leven al de discipline om op tijd naar bed te gaan, en zijn om die reden hoog opgeklommen.

Een van de geïnterviewden is Cees ’t Hart, de Nederlandse ceo van bierbrouwer Carlsberg. „Ik heb elke nacht zeven uur slaap nodig”, zegt hij. „Als ik minder slaap, presteer ik ook minder.”

Vijf uur

De meeste managers onder de raad van bestuur slapen gemiddeld vijf tot zeven uur per dag. Het werk dat ze overdag niet gedaan krijgen, doen ze in de uren dat ze zouden moeten slapen.

De observatie van ’t Hart klopt, zegt Els van der Helm: een leider die te weinig slaapt, presteert onder het niveau waarop hij zou moeten zitten. Van der Helms adviesbureau Shleep geeft slaapworkshops bij bedrijven.

Inspiratie

„Een vermoeide leider is minder inspirerend”, reageert Van der Helm op dit nieuwe onderzoek. „En als je minder slaapt kost alles meer tijd, en kom je automatisch in een spiraal met langere werkdagen.”