Financieel/Nieuws
1744224
Nieuws

Russisch Gazprom zet Oekraïne in de kou

’Gasleveringen aan westen onder druk’

Het is koud in Kiev, en er is geen gas meer om het warmer te maken.

Het is koud in Kiev, en er is geen gas meer om het warmer te maken.

Amsterdam - Een conflict tussen de Russische gasgigant Gazprom en Oekraïne kan ook de gaslevering aan West-Europa in gevaar brengen, waarschuwt Kiev.

Het is koud in Kiev, en er is geen gas meer om het warmer te maken.

Het is koud in Kiev, en er is geen gas meer om het warmer te maken.

Het Russische staatsbedrijf levert sinds deze week geen gas meer aan Oekraïne, vanwege een uitspraak in een oude arbitragezaak. Maar de pijpleidingen die door Oekraïne lopen, gaan verder door naar het westen. Bij twee vorige conflicten tussen de Russen en Oekraïners daalde ook in andere landen de gasdruk. Kiev zou toen illegaal gas hebben afgetapt.

In Europa zorgt alleen al de herinnering aan die conflicten voor koude rillingen. Vicepresident Maros Sefcovic van de Europese Commissie zegt tegen persbureau Reuters dat niet alleen de gasstop richting Oekraïne hem zorgen baart, maar dat hij zich ook zorgen maakt over de levering aan EU-landen. Brussel wil maar wat graag bemiddelen, uit welbegrepen eigenbelang.

Scholen

Nu moet Oekraïne voor zijn energievoorziening overstappen op olie. Scholen en universiteit in het land zijn al gesloten om energie te besparen. De temperaturen in de hoofdstad Kiev liggen momenteel de hele dag onder nul. ’s Nachts kan het tot zestien graden vriezen.

De leveringsstop van Gazprom komt op een bijzonder ongelegen moment: ook in Europa woedt een koudegolf, die vanwege zijn afkomst de ’Siberische beer’ wordt genoemd. Van alle Europese landen is Duitsland veruit de grootste afnemer van Russisch gas.

Groningen

Nederland heeft nog wel het gasveld in Groningen, maar dat wordt veel minder snel leeggepompt om aardbevingen te voorkomen. Door de kou moest Gasunie, de beheerder van het hoofdnetwerk, deze week wel een recordhoeveelheid gas door de leidingen pompen.

Volgens de Gasunie komt de gaslevering aan Nederland niet in gevaar nu de toevoer van Rusland naar Oekraïne is afgeknepen. „Het merendeel van het importgas komt uit Noorwegen. Russische gasstromen naar dit deel van Europa zullen via Nord Stream en Noord-Duitsland lopen. Bovendien is aanvoer vanuit verschillende windstreken mogelijk, en via de haven van Rotterdam.”