Nieuws/Financieel
1744444
Financieel

Weekoverzicht DFT: Alles wordt maar duurder

Kijk, Trump praat de aandelen omlaag.

Kijk, Trump praat de aandelen omlaag.

Rotterdam - Halverwege deze week kwam een medewerker van het Internationaal Monetair Fonds naar Nederland voor een werkbezoek. We doen het prima, vond de Amerikaan, maar die lonen hier kunnen best wel eens omhoog.

Kijk, Trump praat de aandelen omlaag.

Kijk, Trump praat de aandelen omlaag.

Niet dat het IMF, een van de belangrijkste financiële denktanks ter wereld, daarmee een origineel standpunt inneemt. Iedereen vindt dat werkend Nederland beter verdient. Een minister van Financiën. Een vakbond. Het IMF vorig jaar. Economen van de Rabobank. Een oud-ECB-president. De Nederlandsche Bank. Mark Rutte zelf.

Werkgevers

Om er maar een paar te noemen. Alleen de werkgevers zien er namelijk helemaal niets in om de lonen over de hele linie te verhogen. En die gaan er nou juist over.

Voor de bezorgde burger, of gewone Nederlander zo u wilt, rest niets anders dan met zijn bepert stijgende salaris de eindjes aan elkaar te knopen. Eén blik op de lijst met de meest gelezen artikelen op DFT.nl leert hoe moeilijk dat wordt.

Lasten

Want de gemeente heft steeds hogere lasten, zelfs als ’lagelastenpartij’ VVD in het college zit. Banken willen ook steeds meer van uw geld. Of ze willen u helemaal niet. En áls je dan geld wilt besparen, bijvoorbeeld op je gasrekening, lukt het ook al niet.

Of nog erger: komt het kabinet eindelijk met maatregelen om zaken goedkoper te maken – het huwelijk, in dit geval – is het wéér niet goed.

Aangifte

Op naar de belastingaangifte dan maar. Voor voordeeltjesjagers is het een sport om die, jaar in jaar uit, zo gunstig mogelijk in te vullen. Wij weten wel hoe. En let goed op, met ingang van dit jaar verandert er het een en ander. Gelukkig voor de Belastingdienst lijkt de aangiftewebsite het dit jaar goed vol te houden. Mocht dat niet zo zijn: geen haast.

Over de grens was er precies één man die het financiële nieuws domineerde: Donald Trump. Niet alleen omdat hij Warren Buffett een fortuin bezorgde, maar vooral vanwege zijn voornemen om importheffingen op staal in te voeren. En hup, daar gingen de beurskoersen. Daar had Carl Icahn weinig last van. De consument straks des te meer.

Handelsoorlog

De Amerikaanse president zelf heeft wel zin in een handelsoorlog. De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, slijpt de messen. Er staan immers banen op het spel. En ook al stagneren de lonen, géén werk hebben is nog altijd erger.

Zo, nu bent u weer op de hoogte van het belangrijkste economische nieuws. Lees voor de start van de nieuwe week nog wel even de column van Willem Vermeend en Rick van der Ploeg. Aan het einde van het cijferseizoen schreven we ook nog deze terugblik. En slaap gerust uit, dat is goed voor uw carrière. Prettig weekend!

Ook in de nieuwe week op de hoogte blijven? Volg De Financiële Telegraaf ook via Twitter, Facebook en Whatsapp.