Nieuws/Financieel
1744572353
Financieel

ASML compenseert zwakte geheugenchips

Veldhoven - ASML heeft afgelopen kwartaal meer omzet en winst in de boeken gezet dan een kwartaal eerder. Sterkere resultaten op het vlak van Logic-chips compenseerden een zwakkere prestatie bij geheugenchips. De chipmachinefabrikant houdt zijn verkoopprognose voor het hele jaar ongewijzigd.

De omzet kwam uit op een kleine 2,6 miljard euro, tegen 2,2 miljard euro in het voorgaande kwartaal. Onder de streep bleef 476 miljoen euro over, waar in de eerste drie maanden van het jaar nog een nettoresultaat van 355 miljoen euro in de boeken ging.

"Vooruitzichten derde kwartaal stellen wat teleur"

Dit vindt DFT-verslaggever Wouter van Bergen:

„ASML presteerde het afgelopen kwartaal naar verwachting, maar het kan zijn dat beleggers wat teleurgesteld reageren op de vooruitzichten voor het derde kwartaal die topman Wennink deelde. De omzet en marge blijven dan iets achter bij de gemiddelde raming van analisten. Het vierde kwartaal, beloofde Wennink zal echter ‘erg sterk’ zijn voorziet hij, met een marge die richting de 50% gaat die ASML in zijn strategische plan voor 2020 voorzag. De productie en verkoop van de nieuwe generatie EUV-lithografiemachines loopt voorspoedig, al waarschuwde Wennink voor mogelijke risico’s in de toeleverketen als eind dit jaar de productie moet worden opgevoerd.”

Volg @woutervanbergen op Twitter

Volgens topman Peter Wennink waren de opbrengsten in het tweede kwartaal in lijn met de verwachting, terwijl de brutomarge van 43 procent iets beter was dan eerder voorzien. Dat komt volgens hem onder meer door verbeteringen bij de fabricage van zogenoemde EUV-machines.

„Voor de rest van het jaar zien we een verdere zwakte in Memory, terwijl Logic er sterker uitziet”, aldus Wennink, die 2019 over de gehele linie blijft beschouwen als een „groei-jaar.” Voor het derde kwartaal verwacht ASML een omzet van ongeveer 3 miljard euro en een brutomarge van tussen de 43 en 44 procent.