Nieuws/Financieel
1745038354
Financieel

Rode cijfers voor General Electric

Boston - Industrieel conglomeraat General Electric (GE) heeft het tweede kwartaal van het jaar afgesloten met rode cijfers. Vooral de herstructurering van zijn noodlijdende elektriciteitsdivisie pakte duurder uit dan voorzien bij de doorgaans winstgevende industrietak. De vooruitzichten voor het hele jaar waren evenwel beter dan verwacht, onder meer omdat de totale kosten voor reorganisaties dit jaar lager zullen uitvallen dan geraamd.

GE meldde een kwartaalverlies uit voortgezette activiteiten van 291 miljoen dollar. Dat was een jaar eerder nog een winst van 679 miljoen dollar. De omzet van de Amerikaanse onderneming kwam uit op 28,8 miljard dollar, wat neerkomt op een daling met 1,4 procent op jaarbasis. De aangepaste winst per aandeel viel hoger uit dan waar door de bank genomen rekening mee werd gehouden.

De problemen met de Boeing 737 MAX-toestellen, die wereldwijd om veiligheidsredenen aan de grond worden gehouden, namen een hap van 600 miljoen dollar uit de vrije kasstroom van GE. Ieder kwartaal dat de vliegtuigen aan de grond moeten blijven, zadelt dit GE op met nog eens 400 miljoen dollar aan kosten in de tweede jaarhelft. GE maakt onder meer motoren voor de vliegtuigen.

GE maakte tevens bekend dat het afscheid neemt van financieel directeur Jamie Miller. De zoektocht naar een opvolger voor haar is inmiddels begonnen. Miller blijft tot die tijd aan.