Nieuws/Financieel
1745331992
Financieel

Balen van uitstel versoepelingen: ’Het lijkt of de economie niet meetelt’

Winkelstraten blijven nog even leeg

Winkelstraten blijven nog even leeg

Amsterdam - Brancheorganisatie INretail zegt ’zwaar teleurgesteld te zijn’, in het uitstel van de versoepelingen. Koninklijke Horeca Nederland noemt het uitblijven versoepelingen ’uitermate teleurstellend en opnieuw een keiharde klap in het gezicht van horecaondernemers.’

Winkelstraten blijven nog even leeg

Winkelstraten blijven nog even leeg

Alle coronaversoepelingen die mogelijk op 21 april zouden ingaan, schuiven op. Het gaat om het heropenen van winkels en terrassen en het schrappen van de avondklok.

„Als dit dinsdag tijdens de persconferentie bevestigd wordt, dan is dat een zware teleurstelling. Ondernemers en winkeliers zijn er helemaal klaar voor om open te gaan. We hebben daar protocollen voor ontwikkeld. Winkels kunnen echt veilig open.” Volgens de brancheorganisatie is dat ook gebleken voorafgaand aan de huidige lockdown.

Bovendien werken de alternatieven niet, meent INretail. „Het kopen op afspraak functioneert niet”, zegt een woordvoerder. ,,50 procent van de tijdsloten wordt niet geboekt, en op de wel geboekte tijdsloten komt in 20 procent van de gevallen een klant toch niet opdagen. Elke dag dat dit langer duurt, lijden ondernemers verliezen. Het lijkt wel of de economie niet meetelt.”

’Afspraken dik voor elkaar’

De brancheorganisatie noemt ’elke dag die het langer duurt er een te veel’. Met 13.000 aangesloten winkels is INretail de grootste brancheorganisatie in de winkelstraat.

De veiligheidsafspraken in de winkels ’zijn dik voor elkaar’ en vraagtekens over aantallen mensen in winkelgebieden zijn opgelost in een landelijk plan voor alle 2500 winkelgebieden in ons land, aldus INretail. Dit plan ontwikkelde de sector samen met het kabinet, de NCTV, het Veiligheidsberaad en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Miljardenschuld

Ondernemers hebben volgens de brancheorganisatie ’samen een miljardenschuld opgebouwd’ en ervaren toenemende mentale druk. 56% van de ondernemers gebruikt spaargeld om te overleven en een ruime meerderheid van de ondernemers is ernstig bezorgd over het voortbestaan van de onderneming.

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is ook zeer ontstemd. „KHN heeft vernomen dat de opening van terrassen en de opheffing van de avondklok voorlopig met een week worden uitgesteld tot 28 april. Uitermate teleurstellend en opnieuw een keiharde klap in het gezicht van horecaondernemers,” aldus een verklaring.

„Het is onbegrijpelijk dat door een falend overheidsbeleid en opnieuw een vertraging in het rijksvaccinatieprogramma er na 13 maanden nog steeds nauwelijks stappen worden gezet om de economie weer op gang te brengen,” is de brancheorganisatie vernietigend. „De volksgezondheid staat ook bij horecaondernemers op 1, maar de horeca kan én wil echt veilig en verantwoord open.”

Terrassen

Als er per 28 april versoepelingen worden doorgevoerd, dan wil KHN niet met alleen terrassen ’worden afgescheept’.

Tot een volledige heropening van de horeca blijft de branche lobbyen voor een financiële compensatie. die noemt het ’noodzakelijk om te voorkomen dat – met de finish in zicht – er veel ontslagen zullen vallen en veel horecazaken op korte termijn omvallen’.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo