Nieuws/Financieel
1747403
Financieel

'Klein plusje voor AEX na forse koersval'

Amsterdam - De beurs in Amsterdam gaat maandag naar verwachting licht hoger beginnen. Vrijdag waren er nog stevige koersverliezen in Europa te zien door de angst voor een wereldwijde handelsoorlog na de importheffingen op buitenlands staal en aluminium door president Trump. Op het Damrak zal de aandacht onder meer uitgaan naar groothandelsbedrijf Sligro dat zijn supermarktketen Emté verkoopt aan Jumbo en Coop.

Beleggers verwerken ook de uitslag van de Italiaanse parlementsverkiezingen. Die leveren volgens exitpolls vermoedelijk geen duidelijke winnaar op. De Vijfsterrenbeweging wordt waarschijnlijk de grootste partij, maar het lijkt erop dat er geen parlementaire meerderheid gevormd kan worden door een partij of samenwerkingsverband.

Sligro ontvangt 410 miljoen euro voor Emté. De verkoop betreft 130 supermarkten, de distributiecentra van Emté in Kapelle en Putten, een vleesverwerkingsfabriek in Enschede en het hoofdkantoor in Veghel.

AkzoNobel

AkzoNobel meldde dat de Deen Nils Smedegaard Andersen de nieuwe president-commissaris moet worden. De voormalige topman van bierbrouwer Carlsberg en scheepvaartconcern A.P. Møller-Mærsk is de beoogde opvolger van Antony Burgmans, die eerder al zijn vertrek aankondigde bij het verf- en chemieconcern.

Bottelaar Refresco opende de boeken over 2017. De omzet steeg maar de winst daalde. Refresco wordt overgenomen door investeerders PAI en British Columbia Investment Management. Aandeelhouders hebben tot en met 19 maart om hun aandelen aan te bieden.

AEX

In Parijs kan verzekeraar Axa op aandacht rekenen. Axa neemt voor 15,3 miljard dollar vastgoed- en ongevallenverzekeraar XL Group over. In Frankfurt staat Volkswagen in de belangstelling. Naar verluidt onderzoekt het concern de strategische opties voor zijn vrachtwagendivisie. Daarbij wordt een beursgang van het onderdeel op termijn niet uitgesloten, aldus ingewijden.

Op macro-economisch gebied worden gegevens gemeld over de Europese dienstensector en detailhandelsverkopen. Uit de VS komen ook cijfers over de dienstensector.

De AEX eindigde vrijdag 2,1 procent in het rood, op 518,72 punten. De MidKap zakte ook 2,1 procent, tot 794,92 punten. Londen, Frankfurt en Parijs raakten tot 2,4 procent kwijt. Op Wall Street was een gemengd beeld te zien. De Dow-Jonesindex sloot 0,3 procent lager. De S&P 500 won juist 0,5 procent en de Nasdaq kreeg er 1,1 procent bij.