Nieuws/Financieel
1747502209
Financieel

Lagarde: overheden moeten groei aanjagen

Frankfurt - Europese overheden moeten meer uitgeven en investeren om de groei aan te jagen. Daarmee kunnen wereldwijde economische onzekerheden het hoofd worden geboden. Dat zei Christine Lagarde, het nieuwe hoofd van de Europese Centrale Bank (ECB) vrijdag in een van haar eerste optredens.

Volgens Lagarde zijn overheidsuitgaven "een zeer belangrijk onderdeel" van Europees beleid en is samenwerking met monetair beleid van de centrale bank nodig. Daarmee houdt de Française dezelfde koers aan als haar voorganger Mario Draghi, die er telkens op hamerde dat overheden de knip moeten trekken om de Europese economie een zetje te geven. Daarbij doelde Draghi overigens vooral op Nederland en Duitsland.

Van Lagarde, die op 1 november aan haar termijn van acht jaar begon, wordt juist verwacht dat ze het mandaat van de ECB kritisch onder de loep neemt. Zo zouden meerdere centrale bankiers, zoals Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB), het inflatiedoel van net geen 2 procent opnieuw willen definiëren.

Strategie

De voormalig IMF-baas beloofde om binnenkort met een herziening van de strategie van de centrale bank te komen. Verder verdedigde ze de koers van de ECB rond het stimuleren van de economie. Dat zorgde volgens Lagarde de afgelopen jaren voor herstel en groei van de eurozone.

Economen van ING concluderen dat Lagarde in haar toespraak de lippen op elkaar hield wat betreft monetair beleid. Het meest interessante punt van de speech was volgens hen de belofte om de strategie van de centrale bank te gaan herzien. Verder merkten ze op dat Lagarde haar speech kort voor haar optreden heeft aangepast en meerdere keren van de tekst afdwaalde. Dat kwam bij voorganger Draghi nooit voor.

Concretere uitspraken zijn te verwachten op 12 december, wanneer Lagarde haar eerste monetaire beleidsvergadering van de ECB zal voorzitten. Na het rentebesluit volgt dan een persconferentie.