1747771
Financieel

Staalplan VS stuit op verzet

FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming.

FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming.

Amsterdam - De Amerikaanse importheffingen op staal en aluminium zijn zeer schadelijk voor de Nederlandse industrie en zetten bovendien de goede relaties tussen beide landen onder druk.

FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming.

FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming.

Als de maatregelen worden doorgezet, moet er een uitzondering worden gemaakt voor Europa. Dat is de boodschap die voorzitter Ineke Dezentjé Hamming van ondernemersorganisatie FME maandag zal overbrengen aan de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra.

Streep door plan

„Er moet zo snel mogelijk een streep door dit plan. Deze maatregelen zetten de goede relaties tussen beide landen onder druk en vormen een groot risico voor de Nederlandse staalindustrie. Dit gaat op den duur ten koste van duizenden banen”, aldus Dezentjé Hamming.

„We hebben eeuwenoude handelsrelaties met de VS en die moeten we niet op het spel zetten.” De FME-voorzitter zal bij de Amerikaanse ambassadeur aandringen op een intensievere samenwerking.

„Wij maken hier staal van hoge kwaliteit dat de auto- en vliegtuigindustrie in de Verenigde Staten gewoon nodig heeft. Daarom wil ik voorstellen om de samenwerking met de Amerikaanse industrie te intensiveren, zodat we elkaar helpen en versterken.”

Absurd

Dezentjé Hamming noemt de protectionistische maatregelen absurd en waarschuwt dat een eventuele handelsoorlog grote gevolgen heeft voor ons land. „Wij worden aan alle kanten geraakt als het tot een handelsoorlog komt. Nederland is afhankelijk van de wereldhandel, we zijn een exportland. Dat komt in gevaar.”