Nieuws/Financieel
1748965
Financieel

Wie is duurder uit, vleeseter of vegetariër?

Amsterdam - De eerste editie van de Nationale Week Zonder Vlees is vandaag van start gegaan. Ben je als vegetariër goedkoper uit met boodschappen doen of zijn vleeseters spekkoper?

Het is lood om oud ijzer, zo meldt de vegetariërsbond op haar website. In een factsheet over de kosten van wel of niet vegetarisch eten heeft de bond een en ander helder op een rijtje gezet. Wie alleen peulvruchten en ei eet, is goedkoop uit, maar de kiloknallers bij sommige supermarkten zijn ook vaak spotgoedkoop.

Met andere woorden, goedkoop vlees wint het van een aantal vegetarische varianten, aldus de bond. Kaas en vleesvervangers zijn de meest gegeten alternatieven voor vegetariërs, en dat zijn nou net dure voedingsmiddelen. „De hoeveelheid geld die je aan eten uitgeeft, hangt niet af of je wel of geen vlees eet maar van wat je aan dure of goedkope voedingsmiddelen koopt.”

Douchewater

Dat neemt niet weg dat je wel op andere manieren bespaart. Wie een week geen vlees eet, bespaart onder meer bijna 7 maanden douchewater en de uitstoot van 114 kilometer autorijden, zo meldt Weekzondervlees.nl.

De Nationale Week Zonder Vlees is een stichting die in het leven is geroepen door Isabel Boerdam. De stichting vindt „dat elke dag vlees eten niet meer van deze tijd is en wil een flexitarisch eetpatroon, waarin vlees en vis afgewisseld worden met vegetarische of plantaardige gerechten, promoten. Vaker een dagje geen vlees of vis eten is een kleine moeite met een onvoorstelbaar positieve impact op mens dier en milieu.”