Nieuws/Financieel
1749375276
Financieel

Grootste bank van Australië vestigt zich in Amsterdam

De grootste bank van Australië, de Commonwealth Bank of Australia (CBA), opent een vestiging in Nederland. De bank wil in Europa gevestigd zijn vanwege de naderende Brexit.

De zakenbank heeft een week geleden een Europese bankvergunning gekregen van De Nederlandsche Bank (DNB). CBA houdt zijn vestiging in Londen, maar neemt aan de Gustav Mahlerlaan op de Amsterdamse Zuidas zijn intrek.

De bank begint er voorlopig met ruim twintig medewerkers, om richting de zomer door te groeien naar vijftig werknemers, aldus het concern maandag in het FD. Daarmee blijft vermoedelijk de helft van het huidige Europese kantoor in Groot-Brittannië gewoon in Londen werkzaam. De bank had overigens al een Europese zakenbank op Malta. Die biedt minder diensten dan de nieuwe divisie in Amsterdam.

CBA biedt grote partije diensten aan en plaatst in Amsterdam een handelsdesk voor grondstoffen, energie en logistieke diensten in heel Europa. Het zal met name pensioenfondsen ondersteunen die in Australië willen investeren. De bank heeft alleen in eigen land een consumententak.

Volgens het ministerie van Economische Zaken zouden meer buitenlandse aanbieders uit de fintech de stap naar Nederland overwegen vanwege de naderende Brexit.

De Australische bank had al langer plannen om vanuit Nederland door te groeien in Europa, de Brexit heeft dat proces versneld, aldus het concern.