Nieuws/Financieel
1749990073
Financieel

Shell waarschuwt voor extra kosten

Den Haag - Shell waarschuwt voor de nodige tegenwind in het derde kwartaal. De olie- en gasreus kampt onder meer met negatieve wisselkoerseffecten onder meer door de stevige waardedaling van de Braziliaanse real. Verder is sprake van een afschrijving van 250 miljoen tot 350 miljoen dollar bij de divisie Upstream.

Shell introduceerde maandag een update vooruitlopend op de kwartaalcijfers. Dit bericht wil het ieder kwartaal uitsturen in een reactie op feedback uit de investeerdersgemeenschap. Volgens Shell zal dit de transparantie vergroten.

De extra afschrijving bij Upstream, die Shell op papier doet, heeft volgens het concern geen effect op de kasstroom. Shell rekent op een productie van 2,6 miljoen tot 2,65 miljoen vaten olie-equivalent per dag in het afgelopen kwartaal.

Wisselende olieprijzen

De zogeheten corporate-kosten raamt Shell op 700 miljoen tot 850 miljoen dollar. Een Shell-woordvoerster benadrukte dat dit niet gaat om een afschrijving. Bij de divisie Integrated Gas rekent Shell op een productie van 930.000 tot 960.000 vaten per dag.

Shell benadrukte nog maar eens de invloed van wisselende olieprijzen op de bedrijfsresultaten. Ieder 10 dollar verschil voor een vat Brentolie heeft een impact van 6 miljard dollar op jaarbasis voor de onderneming.