Nieuws/Financieel
1751375934
Financieel

Halsema vreest dat horeca Amsterdam door crisis in verkeerde handen komt

AMSTERDAM (ANP) - Door de crisis lopen Amsterdamse horecazaken in nood het risico in handen van niet-bonafide partijen te vallen.

Dat zegt de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema tegen het Financieele Dagblad.

Daarom zijn er in de hoofdstad speciale ’ondermijningsteams’ opgezet die onderzoeken of nieuwe eigenaren wel bonafide zijn.

Volgens de burgemeester is het mogelijk dat veel cafés en restaurants het ondanks de steunmaatregelen van de overheid niet gaan redden en noodgedwongen in de verkoop belanden.

„Ik kan het niet uitsluiten, al is het niet door ons nagestreefd. 8000 horeca-instellingen in een stad is een kwetsbaar aantal”, stelt Halsema.

’Ondermijning’

„Een bijkomend risico is ondermijning en zwart geld. Anders gezegd: we willen uiteraard de solide ondernemingen behouden en niet dat foute investeerders de zaken in nood overnemen.”

Uit eerdere rapportages vóór corona zou blijken dat meer dan de helft van de horeca onderhands gefinancierd is en daarvan kon bijna de helft worden teruggeleid tot criminele antecedenten.

De ondermijningsbrigades zijn in het leven geroepen omdat de gemeente zicht wil houden op de transacties. „We doen dat samen met de Belastingdienst en FIOD, om per aanvraag grondig onderzoek te doen en zo de verdachte signalen eerder op te pakken.”

Halsema zegt dat Amsterdam meer maatregelen neemt om criminele geldstromen buiten de reguliere economie te houden. „Je moet de bevoegdheden hebben om te handelen. Daarom zijn we ook bezig om de hotels vergunningplichtig te maken om de mensen die er achter zitten te kunnen onderzoeken. Net als we eerder hebben gedaan bij de spyshops, souvenirwinkels en de kleine supermarkten.”