Nieuws/Financieel
1751648456
Financieel

Bestgelezen op dft.nl: Bijklussende bouwvakkers, cliniclowns en de Bijenkorf

Niet de bouwvakkers uit het verhaal.

Niet de bouwvakkers uit het verhaal.

Amsterdam - Je meldt je ziek en begint een eigen bedrijf. Dat kan toch niet zomaar? Dat het ontslag op staande voet van een bouwvakker die een eigen eetcafé begon werd teruggedraaid, verbaasde menig lezer van De Financiële Telegraaf. Ook het salaris van cliniclowns én de verkoop van Nederlands’ chicste warenhuis De Bijenkorf hielden de gemoederen bezig.

Niet de bouwvakkers uit het verhaal.

Niet de bouwvakkers uit het verhaal.

De cliniclown verdient beter dan een ic-verpleegkundige, zegt Armand Girbes, hoogleraar intensivecare-geneeskunde aan het Amsterdam UMC. Is dat écht zo? Ja dus. Maar het salaris van cliniclowns komt niet uit het zorgbudget.

De Canadese miljardairsfamilie Weston wilde van onze Bijenkorf af, en verkocht het trotse warenhuis aan een Thaise retailreus met een opmerkelijk levensverhaal.

Wie auto rijdt, of een energiecontract heeft met variabele prijzen weet het allang: de prijzen gaan in Nederland door het dak. In november lagen de consumentenprijzen maar liefst 5,6% hoger dan een jaar ervoor.

Maar wie crypto wil kopen ervaart juist het tegenovergestelde: de prijs van bitcoin en veel andere digitale valuta daalde sinds vrijdag juist razendsnel. Wat is er allemaal aan de hand? We vroegen het aan analisten.

Wat staat beleggers verder allemaal te wachten? De experts van Saxo Bank delen hun vrij onwaarschijnlijke voorspellingen die je soms met een korreltje zout moet nemen, maar die de financiële markten wel flink kunnen opschudden als ze uitkomen.

Komt er dan in 2022 eindelijk afkoeling op de huizenmarkt? In een aantal gemeenten lijkt de prijsstijging wel wat af te remmen.

Mopperende magistraat

Sinds de toeslagenaffaire leven we allemaal mee met burgers die met onbuigzame overheidsinstanties te maken krijgen.

Een rechter werd boos van de zaak die hij onder de hamer kreeg: een vrouw werd door de gemeente gedwongen alimentatie te eisen van haar man, anders zou haar uitkering worden gekort. De man zit echter in de schuldsanering en kan dus niets missen. Onnodige kosten voor beide exen én de maatschappij als geheel, mopperde de magistraat.

Een beetje creatief boekhouden? Een stel dat een bankafschrift vervalste om een lening te kunnen krijgen, zodat zij de kosten koper konden betalen om hun huurhuis te kopen kwam bedrogen uit. De bank doorzag de fraude en plaatste hen voor lange tijd op de zwarte lijst. Erg sneu voor de twee, die financieel juist lucht zouden krijgen als zij hun huis wel hadden kunnen aanschaffen.