Nieuws/Financieel
1752316
Financieel

’Zalando en 1500 banen naar Nederland’

Zalando kiest voor zijn nieuwe distributiecentrum voor Nederland en niet voor België. Dat meldt de Belgische zakenkrant De Tijd dinsdag.

Dat centrum zou goed zijn voor de komst van 1500 banen. Wallonië was lange tijd in de race om het Europees verdeelcentrum te worden voor onder andere de kleding en schoenen van het e-commercebedrijf.

Volgens De Tijd zou Zalando noordelijker gaan omdat de loonkosten en arbeidsomstandigheden in Nederland gunstiger afsteken tegen die van Wallonië voor het bedrijf dat 24/7 wil werken.

De flexibelere werktijden zouden mogelijk de interesse van het concern hebben getrokken. België kent veel strengere wetgeving voor nachtwerk.

Alexander de Croo, de minister van Digitale Agenda, meldde tegen Belgische media dat een keuze van Zalando aantoont dat de lokale regels voor nachtarbeid te belemmerend zijn voor internationaal operende bedrijven. „Ze werken niet.”

Klap voor Belgen

De vemoedelijke keuze komt als een klap voor de Belgen die in 2016 al het papierwerk voor de bouw van het centrum in het Waalse Dour-Elouges hadden mogelijk gemaakt. Lego en Nike werken overigens wel vanuit België voor hun Europese netwerk.

De Tijd meldt dat Zalando de beslissing volgende week officieel bekend maakt. Dinsdag gaf het alsnog commentaar. „We bouwen ons netwerk met distributiecentra in Europa steeds verder uit”, aldus Zalando.

„We zijn in gesprek met lokale overheden in verschillende delen van Europa, waaronder België, Nederland, Frankrijk en Duitsland. Maar een beslissing over de volgende locatie is nog niet genomen.”

In Nederland zijn relatief dichtbij bol.com, Coolblue en supermarktketen actief hun pakjes.