Financieel/Geld
1753415509
Geld

Geen enkele bank geeft nog negatieve spaarrente

Amsterdam - Geld betalen om je spaargeld te stallen? Dat hoeft op dit moment bij geen enkele bank meer. Ook spaarders die meer dan een ton opzij zetten, betalen sinds 1 oktober geen negatieve rente meer.

Dat meldt vergelijkingssite Geld.nl. De grote banken ING, ABN Amro en De Volksbank (ASN, RegioBank en SNS) hadden het einde van de negatieve rente al aangekondigd. Nu meldt ook Triodos dat zij stoppen. De Rabobank stopte er al per augustus mee.

Banken hoeven sinds juli zelf ook geen rente meer te betalen om spaargeld onder de brengen bij de Europese Centrale Bank (ECB). Deze rente ging in juli van -0,5 naar 0%, en sinds september krijgen banken zelfs 0,75% als zij spaargeld bij de bank onderbrengen.

Kleine spaarder

Dat betekent nog niet dat kleine spaarders ook rente krijgen: dit varieert bij grote banken van 0 tot 0,01%. „Voldoende sparen voor een financiële buffer is al moeilijk en zal met de hoge inflatie en energierekeningen de komende tijd voor veel huishoudens alleen maar moeilijker worden. Het siert de banken dan natuurlijk als ze de mensen die hun best doen om toch nog wat spaargeld aan te houden belonen met een iets hogere spaarrente”, vindt Amanda Bulthuis van Geld.nl.

Bij kleinere en buitenlandse banken is het wel mogelijk tot 0,65% spaarrente te krijgen. Dit weegt echter nog steeds lang niet op tegen de inflatie: die was in september maar liefst 17,1%.