Nieuws/Financieel
1757027
Financieel

Stevige groei voor Pharming

Leiden - Pharming heeft 2017 een forse groei beleefd. Het biotechnologiebedrijf zag de omzet bijna vervijfvoudigen, vooral dankzij productverkopen, en zette voor het eerst in zijn bestaan een operationele winst in de boeken. Volgens topman Sijmen de Vries betaalden strategische keuzes van het bedrijf zich uit.

Pharming kocht in Noord-Amerika de commerciële rechten op het middel Ruconest terug. Verder zette het bedrijf stappen met de marketingactiviteiten in West-Europa. In het tweede halfjaar profiteerde Pharming tevens van productieproblemen van concurrenten. Dat effect ebde in het vierde kwartaal iets weg. Alles bij elkaar resulteerde dit volgens De Vries in een opmerkelijke groei.

Het biotechnologiebedrijf realiseerde een jaaromzet van 89,6 miljoen euro. De operationele winst kwam uit op 21,9 miljoen euro. Onder de streep bleef een verlies over van 80 miljoen euro, vooral als gevolg van eenmalige herfinancieringskosten en het geld dat opzij is gezet voor toekomstige mijlpaalbetalingen en de reële waarde van aflosbare en converteerbare obligaties.

Dit jaar verwacht Pharming opnieuw een positief resultaat te behalen.