Nieuws/Financieel
1757153
Financieel

'Openingsverlies voor AEX'

Amsterdam - De aandelenbeurs in Amsterdam lijkt woensdag met verlies te openen. Ook de andere Europese beursgraadmeters zullen lager beginnen. Het vertrek van de economisch topadviseur Gary Cohn van de Amerikaanse president Donald Trump zorgt voor nervositeit onder beleggers.

Cohn was de grote architect achter Trumps belastinghervormingen die vorig jaar werden doorgevoerd. De exacte reden voor zijn vertrek is niet gegeven, maar Cohn was net als veel andere Republikeinen fel tegen de plannen van Trump om importheffingen op staal en aluminium in te voeren. Trump wil snel een opvolger benoemen.

Op het Damrak kwam Corbion met cijfers. Het biochemiebedrijf kampte afgelopen jaar met tegenvallende verkopen bij de tak die bakkersingrediënten, maar houdt onlangs een daling van de winst het dividend op peil. Het bedrijf herhaalde daarnaast de doelstellingen die het in november uitsprak voor de jaren tot en met 2021.

Pharming

Ook Pharming opende de boeken. Het biotechnologiebedrijf zag de omzet in 2017 bijna vervijfvoudigen, vooral dankzij productverkopen, en zette voor het eerst in zijn bestaan een operationele winst in de boeken. Volgens topman Sijmen de Vries betaalden strategische keuzes van het bedrijf zich uit.

Raambekledingsbedrijf Hunter Douglas boekte afgelopen jaar een winst van 219 miljoen dollar. De omzet kwam uit op 3,2 miljard dollar.

AEX

De miljardenclaim tegen de Staatsloterij gaat naar de beurs. Het bedrijf Litigation Investments, dat de claim namens gedupeerden aanvocht, wil zo geld ophalen om de kosten van de rechtszaken te dekken. De claim wordt via een zogeheten omgekeerde overname naar de beurs gebracht. Welk beursfonds bereid is gevonden om de claim in onder te brengen wil Litigation Investments-topman Frederick Matthaei nog niet kwijt.

De Europese beurzen sloten dinsdag met winst. De AEX-index won 0,4 procent tot 528,36 punten en de MidKap kreeg er 0,7 procent bij tot 810,25 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt gingen 0,1 tot 0,4 procent omhoog.

Euro

Ook Wall Street ging licht vooruit. De Dow-Jonesindex sloot marginaal hoger op 24.884,12 punten. De brede S&P 500 steeg 0,3 procent en de technologiegraadmeter Nasdaq won 0,6 procent.

De euro noteerde 1,2428 dollar tegen 1,2407 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,9 procent minder op 62,07 dollar. Brentolie zakte 0,8 procent in prijs tot 65,24 dollar per vat.