Nieuws/Financieel
1757218
Financieel

Nederland scoort met productiviteit

Nederlandse bedrijven moeten blijven innoveren en investeren in technologische ontwikkelingen om de arbeidsproductiviteit op peil te houden. Alleen op die manier kan ons land er internationaal goed op blijven staan.

,,Innovatie en het toepassen van nieuwe technologieën zorgen voor meer productiviteit. Op die manier verbeteren we onze concurrentiepositie”, licht sectoreconoom Kasper Buiting van ABN Amro toe.

Opleiding en ervaring

In de afgelopen 15 jaar is de arbeidsproductiviteit in Nederland toegenomen, vooral doordat werknemers beter opgeleid waren of meer ervaring kregen. De productiviteit ligt met 18% ver boven het gemiddelde van de Europese Unie. Alleen Luxemburg doet het beter.

In de sectoren zijn grote verschillen. Zo is de arbeidsproductiviteit met 35% het meest toegenomen in de agrarische sector, gevolgd door de transport en logistiek (33%), industrie (29%) en handel (27%).

Opvallend

ABN Amro constateert echter dat de groei van de arbeidsproductiviteit sinds de crisis is vertraagd. Volgens econoom Buiting is dat in de rest van West-Europa ook het geval. ,,Dat is opvallend, want door technologische doorbraken zoals robotisering, kunstmatige intelligentie en big data zou een sterke groei juist voor de hand liggen. We staan aan de vooravond van grote veranderingen in de economie en de arbeidsmarkt. Veel banen gaan verdwijnen door technologische veranderingen. Als sectoren te weinig innovatief zijn en hierdoor inefficiënt werken, kunnen bedrijven uit andere productieve sectoren een deel van de markt in handen krijgen.”