Financieel/Geld
1757236968
Geld

Meer mensen verhuizen naar buiten de Randstad

Den Haag - Het aantal mensen dat verhuist van de Randstad naar andere delen van Nederland neemt toe. Vooral stellen zonder kinderen en personen boven de dertig jaar verlaten vaker de Randstad, meldt het CBS.

Door de coronamaatregelen zitten zij meer thuis en hebben zij in en om hun woning vermoedelijk behoefte aan extra ruimte. Volgens het CBS gaan werkenden ook verder van hun werk wonen door de verwachting dat zij na de coronapandemie deels thuis kunnen blijven werken.

In 2020 hebben per saldo bijna 13.000 personen de Randstad achter zich gelaten. De trek naar andere delen van Nederland is sinds 2017 op gang gekomen. In 2015 mocht het centrum van ons land nog ruim 3500 nieuwe bewoners uit de regio verwelkomen.

Zestigplussers

De neiging om te vertrekken naar de provincie is het sterkst bij zestigplussers. Van de in de Randstad wonende zestigers die in 2020 verhuisden, vertrok 18% naar elders. Dat was in 2015 nog 12%.

Randstedelingen verhuizen het liefst naar de Veluwe. Ruim 2000 personen trokken vorig jaar naar deze natuurrijke streek. Ook Drenthe en Limburg zijn geliefd.

In een nieuwe aflevering van de podcast Kwestie van Centen bespreken Martin Visser en Herman Stam de invloed van de coronacrisis op de huizenmarkt:

Woonboerderij flink duurder

Een nadeel van het toenemende aantal verhuizingen is dat de woningmarkt in de regio ’Randstedelijke’ taferelen vertoont met snel stijgende prijzen en minder aanbod. De gemiddelde prijs van een woonboerderij is er sinds 2015 omhoog geschoten van €376.000 naar bijna €600.000.