Nieuws/Financieel
1757255
Financieel

Truc met topinkomens in zorg aangepakt

Het kabinet gaat buitensporige topinkomens in de zorg harder aanpakken. Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) en minister Bruno Bruins (Medische Zorg) werken aan een wetsvoorstel om te voorkomen dat zorginstellingen via een truc meer kunnen verdienen dan wettelijk is toegestaan.

Dat meldt Het Financieele Dagblad. Voor een groot deel van de zorg geldt een verbod op winstuitkering. Dit moet voorkomen dat bestuurders en aandeelhouders zich met publiek geld verrijken. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) ziet hierop toe. Ook is er een wet die een maximum stelt aan wat zorgbestuurders mogen verdienen, de Wet normering topinkomens. Toezichthouder CIBG controleert of zorg- instellingen zich hieraan houden.

Maar uit jaarrekeningen en gegevens bij de Kamer van Koophandel blijkt dat veel zorginstellingen een eenvoudige manier hebben gevonden om zich aan dit financiële toezicht te onttrekken. De regels gelden namelijk alleen voor het bedrijf dat een vergunning van het ministerie heeft om zorg te mogen verlenen. Veel zorginstellingen brengen die zogenoemde WTZi-vergunning onder in een stichting, maar besteden de daadwerkelijke zorgverlening uit aan een besloten vennootschap (bv) met dezelfde eigenaar. Voor deze bv zijn de beperkingen niet van toepassing.