Nieuws/Financieel
1757554
Financieel

Crypto-miljonair naar de beurs

Marc van der Chijs destijds bij gamemaker Spilgames China.

Marc van der Chijs destijds bij gamemaker Spilgames China.

De Nederlandse internetmiljonair Marc van der Chijs is met zijn belang in een cryptomuntenbedrijf naar de beurs gegaan. Het staat op kleine winst. Hut8 claimt het grootst genoteerde bedrijf in het mijnen van alle grote digitale munten te zijn.

Marc van der Chijs destijds bij gamemaker Spilgames China.

Marc van der Chijs destijds bij gamemaker Spilgames China.

Het wil met grote datacenters 25 tot 30% van alle protocollen voor digitale munten in de cryptomarkt aanbieden.

De notering aan de Toronto Stock Exchange van de in Canada woonachtige medeoprichter Van der Chijs leverde dinsdag na de start bij 4,00 Canadese dollars op zijn eerste handelsdag 20% waarde in. Woensdag steeg het fonds 15% tot 4,60 Canadese dollars rond 17:30 uur. Daarmee heeft Hut 8 een marktwaarde van $379 miljoen gekregen.

Miljoenen geïnvesteerd

In twee eerdere kapitaalronden werd door deze concurrent van het grote Bitmain $200 miljoen aan toezeggingen opgehaald bij particuliere investeerders, bedoeld om in Noord-Amerika door te kunnen groeien.

In totaal zijn nu 46 Amerikaanse en Canadese bedrijven en fondsen ingestapt, aldus ceo Sean Clark van Hut 8.

Marc van der Chijs, die als boekhouder voor Daimler Chrysler naar China ging, verkocht in 2004 zijn eerste bedrijf en bouwde de Chinese tegenhanger van YouTube, Tudou.

Het verkochte aandelenbelang maakte Van der Chijs multimiljonair. Sindsdien investeerde hij in talloze bedrijven, waaronder destijds in het Nederlandse Spilgame en kledingsite Unitedstyles.

Het bedrijf Hut8 Mining met geclaimd 100.000 crypto-mijnmachines en de beschikking over een blockchainstructuur voor het maken van alle cryptomunten, zoekt via de Toronto Stock Exchange behalve kapitaal ook schaalgrootte, aldus het bestuur. Voor het eerst kunnen grotere fondsen volgens eigen huisregels instappen, omdat Hut 8 genoteerd is. Het fonds heeft het tickersymbool HUT op beurs.

Hut 8 Mining gaat met het geld de capaciteit binnen een halfjaar uitbreiden naar 62,7 megawatt, en over heel 2018 naar 157 megawatt, zo’n 320.000 computers.

Het bezit momenteel 645 gemijnde bitcoins, die woensdag een prijs hadden van rond $10.610 per stuk bij Coinmarketcap.

Nieuw leven

De Nederlandse ondernemer in cryptomunten verliet na dertien jaar als ondernemer China om in Vancouver een nieuw bestaan op te bouwen. Het werd in China steeds moeilijker zaken te doen, erkende hij destijds.

Het bedrijf, dat voor zijn dienst samenwerkt met blockchain-techbedrijf The Bitfury Group, tevens aandeelhouder (49%) en leverancier van de chips, is volgens de directie zodanig opgezet dat het met mijnen van munten de volatiliteit in de financiële markten komende jaren moet kunnen doorstaan.

Marc van der Chijs verkocht zijn laatste bedrijf First Coin Capital binnen vier maanden aan miljardair Mike Novogratz, nu actief in Hut8 en blikvanger voor investeerders. Novogratz maakte van First Coin Capital een bank die zich richt op blockchain-ondernemingen.