Nieuws/Financieel
1757575
Financieel

UBS waarschuwt voor handelsoorlog

Zürich - De importheffingen, die de Amerikaanse president Donald Trump op staal en aluminium wil invoeren, zijn een eerste vonkje in een wereldwijde handelsoorlog. Daarvoor waarschuwt de Zwitserse bank UBS.

Volgens de kenners zullen vooral grondstof- en energiebedrijven daar de dupe van zijn. UBS waarschuwde ook dat de eerder voorspelde economische groeispurt van wereldwijd meer dan 4 procent daardoor mogelijk niet wordt gehaald.

Het risico van een wereldwijde escalatie liep de afgelopen periode verder op. Trump zei ondanks aanzwellende kritieken, ook van partijgenoten, vast te houden aan zijn plannen. Zijn economisch topadviseur Gary Cohn, de grote architect achter Trumps belastinghervormingen die vorig jaar werden doorgevoerd, nam ontslag. De exacte reden voor Cohns vertrek werd niet gegeven, maar het zou te maken kunnen hebben met de staalheffingen.

Onzekerheid

Volgens de kenners zorgt zijn vertrek voor verdere onzekerheid op de markten. UBS wijst er op dat onder meer de Europese Unie tegenmaatregelen aankondigde. Volgens de Australische premier Malcolm Turnbull kent een handelsoorlog geen winnaars.

Trump en de zijnen zouden volgens bronnen verdere heffingen overwegen op verschillende spullen uit China. Dit omdat Peking diefstal zou plegen op intellectuele bezittingen.