Nieuws/Financieel
1758038
Financieel

Column: Stick to your plan

Nog steeds durven vele mensen de stap niet te nemen om te gaan beleggen. Maar als er een moment is om te beginnen, dan is het nu.

De afgelopen crisis was voor veel mensen het moment om hun beleggingen aan de wilgen te hangen. De koersen daalden, de waarde van hun beleggingsportefeuille eveneens, en perspectief op een stijging was er niet.

Hoe anders is het nu. De crisis verdreven, overwonnen zo je wilt, de rente staat laag, de beurzen stijgen. Als er een moment is om (weer) te beleggen dan is het nu. En toch durven veel mensen die stap niet te nemen.

Dalende beurs

Ontmoet de inconsequente belegger. Hij of zij roept dat de beurs eerst moet dalen voordat ze instappen. Of ze zijn net ingestapt, maar worden geconfronteerd met een zeer bewegelijke, soms hard dalende markt, en schrikken daar van. Ze vragen zich ook af: wat nu? Degene die al belegt overweegt: ingestapt blijven of uitstappen. En degene die startklaar staan vragen zich af of ze niet beter kunnen wachten met instappen.

Startmoment

Het is goed om te weten dat als het op beleggen aankomt het startmoment niet bepalend moet zijn voor het resultaat, maar je beleggingsplan gekoppeld aan het doel wat je jezelf hebt gesteld. Met andere woorden: stick to your plan. En juist dat is voor veel beginnende of eerder teleurgestelde beleggers moeilijk. Want als de beurs een tik, of tikje, uitdeelt willen ze actie ondernemen. Maar een dalende markt en verwacht verlies zijn geen goede voedingsbodem voor rationeel denken. Niks doen en geduldig afwachten is dan ook niet iets wat in deze beleggers opkomt.

Risico’s

Als ik er een behavioral finance theorie op los zou laten, dan denk ik meteen aan de prospect theorie, die over het inschatten van kansen en risico’s gaat. In het kort komt het er op neer dat mensen niet goed zijn in het analyseren van ingewikkelde situaties, helemaal als de gevolgen daarvan in de toekomst onzeker zijn. En daardoor kun je dan kleine waarschijnlijkheden overschatten en grote waarschijnlijkheden onderschatten. Voor de inconsequente belegger betekent dit dat ze het risico vaak overschatten en daardoor voor een minder rationele oplossing kiezen zoals verkopen of nog even wachten.

Doel

Beide zorgen niet voor rendement. Een beleggingsdoel stellen en consequent je plan vervolgen op de lange termijn over het algemeen wel.

Judith Sanders staat al ruim 20 jaar haar mannetje in de financiële wereld. Ze werkt als Senior Vermogensbeheerder bij Velthuyse • Mulder Vermogensbeheer. Daarnaast heeft Judith met Saskia Smith het boek ’Zal ík het anders doen? - waarom vrouwen beter zijn met geld’ geschreven en geeft ze regelmatig workshops Beleggen. Judith heeft zich ten doel gesteld om ook vrouwen financieel bewust te maken.