Nieuws/Financieel
1758597
Financieel

Bayer praat met BASF over verkoop onderdeel

Leverkusen - Het Duitse farmacie- en chemieconcern Bayer probeert zijn activiteiten op het gebied van groentezaden te slijten aan branchegenoot BASF. Daarmee hoopt de onderneming toestemming te kunnen krijgen van de Europese Commissie voor de overname van de Amerikaanse leverancier van bestrijdingsmiddelen en veredelde landbouwzaden Monsanto.

Bayer deed vorig jaar al bijna 6 miljard euro aan bezittingen over aan BASF om te voorkomen dat het na de koop van Monsanto in de ogen van Brussel een te machtige marktpositie zou krijgen. Desondanks wordt de beoogde fusie zeer kritisch beoordeeld. Vorige week meldde Bayer dat de afronding daardoor wat langer op zich laat wachten. De Europese Commissie denkt uiterlijk 5 april een besluit te nemen.

Met de overname van Monsanto is een bedrag gemoeid van 66 miljard dollar (53 miljard euro). De deal stuit evenwel op veel verzet in Europa, onder meer van milieuorganisaties die het ontstaan van zo'n machtige speler op de markt voor gewasbescherming een gevaarlijke ontwikkeling vinden.