Nieuws/Financieel
1758798
Financieel

EU voorbereid op handelsoorlog met VS

Cecilia Malmström

Cecilia Malmström

BRUSSEL (ANP) - De EU zal Amerikaanse landbouwproducten, staal en industriële producten met tegenheffingen treffen als president Donald Trump zijn dreiging met een handelsoorlog doorzet. Ook stapt Brussel in dat geval naar de Wereldhandelsorganisatie (WTO), aldus EU-commissaris Cecilia Malmström (handel). De WTO kan een onderzoek instellen dat ertoe kan leiden dat de VS de heffingen moeten intrekken.

Cecilia Malmström

Cecilia Malmström

Trump heeft aangekondigd een globaal tarief van 25 procent op staalimporten en 10 procent op aluminium te zullen heffen. In Nederland dreigt Tata Steel in het bijzonder te worden getroffen. Volgens Malmström draait Trumps plan puur om protectionisme. ,,De overproductie van staal op de wereldmarkt wordt hiermee niet opgelost.''

Strafheffingen

De beoogde Europese 'strafheffingen' vertegenwoordigen een waarde van 2,8 miljard euro, de schade die de EU volgens de Brusselse rekenmeesters zal oplopen. Malmström zei ook dat ,,duizenden banen in de EU worden bedreigd."

IMF-baas Christine Lagarde waarschuwde woensdag dat niemand gebaat is bij een handelsoorlog. Zij hoopt dat Trump zijn plannen niet doorvoert. ,,Over het algemeen levert een handelsoorlog alleen maar verliezers op, aan beide kanten", aldus Lagarde.