Nieuws/Financieel
1759285
Financieel

'Vertrek Cohn duwt Wall Street in het rood'

New York - De Amerikaanse effectenbeurzen staan woensdag voor een flink lagere opening. Beleggers reageren op het vertrek van Gary Cohn uit het Witte Huis. De economische topadviseur van president Donald Trump was een tegenstander van de voorgestelde importheffingen op staal en aluminium. Beleggers zijn nu bang dat Trump die heffingen toch doorvoert en een handelsoorlog ontketent. Eerder was die angst juist wat weggeëbd, toen veel Republikeinse politici zich tegen de maatregel uitspraken.

Beleggers verwerkten verder cijfers van salarisverwerker ADP, die een onverwachte banengroei liet zien. Ook wachten ze op cijfers over het handelstekort van de Verenigde Staten. Later op de dag komt ook het Beige Book van de Federal Reserve naar buiten dat een breder zicht geeft op de staat van de Amerikaanse economie.

Producerende bedrijven als vliegtuigbouwer Boeing, maker van onder meer graafmachines Caterpillar en industrieconcern General Electric staan in de belangstelling. Die ondernemingen krijgen naar verwachting veel last van de importheffingen van Trump.

Winkelketens

Verder kijken beleggers naar een reeks winkelketens. Urban Outfitters had meer last van de belastingwijziging dan beleggers voorzagen. Outletketen Dollar Tree voldeed niet aan de verwachtingen van beleggers. Zowel de winst als de omzetgroei bleef achter. Kledingverkoper Abercrombie & Fitch deed het juist veel beter dan verwacht. De omzet groeide en de winst ging met ongeveer de helft omhoog.

Softwaremaker Autodesk boekte weliswaar verlies in het vierde kwartaal, maar beleggers hadden op hogere verliezen gerekend. De maker van AutoCAD ging in de voorbeurshandel fors omhoog. Ook Jack Daniel's-maker Brown-Forman zag de omzet groeien in het derde kwartaal. De drankmaker zag de Amerikaanse whiskymarkt groeien.

Dinsdag sloot de leidende Dow-Jonesindex marginaal hoger op 24.884,12 punten. De brede S&P 500 steeg 0,3 procent tot 2728,12 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq won 0,6 procent tot 7372,01 punten.